Verden

Kan han sikre Sverige en plass i Nato?

En historisk sjanse for Sverige. Slik beskriver en tyrkisk rådgiver møtet som skal skje tirsdag. Da skal Ulf Kristersson prøve å få Tyrkia til å si ja til at Sverige får bli med i Nato.

Ulf Kristersson vant valget og ble statsminister i Sverige. Da tok han også over en svensk søknad om å få bli med i forsvars-samarbeidet Nato. Nesten alle medlemslandene har sagt ja til at Sverige og Finland kan få bli med.

Men Tyrkia har så langt sagt nei. President Recep Tayyip Erdogan har nemlig flere krav til de to landene før han vil si ja.

Tirsdag skal Kristersson møte Erdogan. Det skal skje i byen Ankara, som er hovedstad i Tyrkia. Det er planen at de skal ha en pressekonferanse sammen etter møtet, ifølge den svenske regjeringen. Det er ventet å skje klokka 15.

På forhånd har møtet blitt beskrevet som en «historisk mulighet» for at Sverige kan få bli med i Nato. Det sier Fahrettin Altun, ifølge avisa Aftonbladet. Han er politisk rådgiver for Erdogan.

Ett av kravene fra Tyrkia har vært at Sverige må ta avstand fra to kurdiske grupper. Det er PYD og YPG. Begge har vært nære allierte av USA og Nato i krigen mot IS i Syria. Tyrkia mener både YPG og PYD er terrorister.

Sverige har vært mot å gjøre dette mens Magdalena Andersson var statsminister. Men sist uke sa Kristersson og regjeringen at de ville gjøre som Tyrkia krever.

– Det viktigste for Sverige er medlemskap i Nato og videre forhandlinger med Tyrkia, sa Tobias Billström i helgen. Han er utenriksminister i Sverige.

– Det er en for nær kobling mellom disse gruppene og PK for at det skal være bra for forholdet mellom oss og Tyrkia, sa Billström. PKK er på terrorlisten til Den europeiske union (EU).

– Vi ser på det som et veldig positivt skritt, sa Ibrahim Kalin til SVT. Han er talsperson for Erdogan. Kalin sa Tyrkia mener dette var et riktig valg.

Han ble også spurt om det ville endre Tyrkia sitt syn på å la Sverige bli med i Nato.

– Det hjelper selvsagt. Men det finnes også andre krav som de må oppfylle, sa Kalin.

Tyrkia krevde også det skulle bli slutt på forbudet mot å selge svenske våpen til Tyrkia. Det er nå lovlig.

Det bor mange kurdere fra Tyrkia i Sverige. Tyrkia krevde at mange av disse måtte bli sendt tilbake, fordi de skal være terrorister etter tyrkisk lov.

PYD selv mener det hele bare er et spill.

– Som parti har vi aldri hatt noe direkte forhold til den svenske regjeringen. Vi har bare hatt det med svenske organisasjoner, sier Salih Muslim til nyhetsbyrået TT. Han er leder for PYD.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå