Verden

Nesten 1.000 journalister drept de siste ti årene

De siste ti årene er det drept 958 journalister i verden. Enda flere har havnet i fengsel.

Mange journalister har blitt drept verden over de siste årene. Verdens-organisasjonen FN har laget en plan for at journalister skulle få bedre sikkerhet. Den laget de for ti år siden.

Volker Türk er høykommissær for menneskerettigheter hos FN. Türk mener planen har fungert. Færre journalister har blitt drept de siste årene. Likevel trenger vi en sterke innsats. Det slo Türk fast under en konferanse forrige uke.

– Hver eneste trussel mot en journalist er en trussel mot deres rettigheter, sa han.

Han mener vi trenger flere tiltak. Blant annet mot at flere journalister blir stoppet med søksmål og rettssaker. Han oppfordrer regjeringen til å gjøre mer for å beskytte journalister mot vold og trusler.

Organisasjonen Unesco er kritisk til at mange går fri ved drap av journalister. De skyldige går ofte fri.

– Ytringsfriheten kan ikke beskyttes når det er så mange uløste saker, sier Audrey Azoulay. Han er Unescos generaldirektør.

Hun frykter at mange journalister blir skremt fra å drive undersøkende og kritisk journalistikk. I 2020 og 2021 ble 117 journalister drept, ifølge Unesco.

Flest ble drept i Latin-Amerika og Karibia. Etter det kommer Asia og Stillehavsregionen.

– Flere ble drept foran øynene på familiemedlemmer. Inkludert barn, skrev Unesco i en rapport nylig.

Flere drap på journalister har blitt snakket mye om det siste året. Blant annet drapet på palestinske Shireen Abu Akleh. Hun jobbet for Al Jazeera. Hun ble skutt i hodet under en israelsk militæraksjon. Hun hadde på seg hjelm og skuddsikker vest. Det sto tydelig markert at hun var presse.
Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå