Verden

Iran har angrepet kurdiske grupper i Irak

Iran har angrepet kurdiske grupper i Irak. Det skjer samtidig med demonstrasjonene i Iran.

Iran har angrepet kurdiske grupper i Irak. Kurdere er en folkegruppe uten stat. De bor blant annet i Irak, Iran, Tyrkia og Syria. Minst én person er drept, ifølge et kurdisk parti.

Iran skal ha brukt raketter og droner. De gikk til angrep på nabolandet sent søndag kveld.

Angrepene skal ha rammet flyktningleirene Koya og Jejnikan. Samt et sykehus i Koya. Det opplyser Iranske Kurdistans demokratiske parti (PDKI). Leirene ligger i nærheten av Arbil. Det er hovedstaden i irakisk Kurdistan.

Den iranske Revolusjonsgarden bekreftet at de har angrepet. De har angrepet det de kaller «separatist- og terroristgrupper». Det skriver de på nettsiden sin.

Komala er en iransk-kurdisk nasjonalist-gruppe. De bekrefter at basene deres i Nord-Irak er angrepet. Det iranske styret angrep kurdiske grupper for en uke siden også.

Angrepene skjer samtidig som det har vært mange protester i Iran. Protesten har vært ekstra kraftige i områdene kurdiske folk bor. Iran anklager gruppene for å ha bidratt til at protestene brøt ut. De startet etter at kurdisk-iranske Mahsa Amini døde.

Iran har angrepet de iransk-kurdiske basene i nabolandet med jevne mellomrom.

– Disse angrepene skjer når regimet i Iran ikke klarer å stoppe demonstrasjonene, sa PDKI.

PDKI er et sosialistisk parti. De har kjempet i flere tiår for kurdisk selvstyre. De har hatt en konflikt med prestestyret i Iran siden 1979. Mange av medlemmene lever i irakiske Kurdistan. Det er det eneste stedet i regionen der kurderne har fått selvstyre som er godkjent av myndighetene i landet.

USA fordømmer de iranske angrepene.

– Slike ulovlige angrep utgjør en fare for sivile. De truer sikkerheten og stabiliteten mange har kjempet for i Irak og Midtøsten, sier Michael Kurill. Hun er lederen for den amerikanske sentral-kommandoen.
Siste utgave

På forsiden nå