Verden

Flere land øker sikkerheten ved grensene

Berlinmuren falt for 33 år siden. Det ga håp om en ny tid med fred og samarbeid. Nå har Russlands krig i Ukraina ført til bygging av nye murer.

Berlinmuren var over 155 kilometer lang. Muren skilte Øst- og Vest-Berlin. Det endret seg i 1989. Da åpnet østtyske myndigheter opp. Det var etter en periode med krise både økonomisk og politisk. Folk hadde holdt store protester.

Muren ble reist i 1961. Øst- og Vest-Tyskland ble gjenforent i løpet av et år.

– Optimismen vi hadde i Europa etter 1989 er borte nå, sier Klaus Dodds. Han er professor i geopolitikk ved University of London.

– Jernteppet er borte. Men et «teppe av piggtråd» er dessverre på vei til å bli virkelighet i store deler av Europa, sier Dodds.

Den lange grensen mellom Finland og Russland går gjennom tette skoger. Den er merket av trestolper med lave grenser. Stolpene skal stoppe kyr som har gått seg bort. Snart vil det bli satt opp et sterkere og høyere gjerde langs deler av grensen.

Polske soldater begynte å legge ut ruller av piggtråd tidligere denne måneden. De la det ut på grensen til Kaliningrad. Området ligger mellom Polen og Litauen, men det er russisk. Soldatene skal også installere kameraer og et system for å overvåke området.

Før ble området bare bevoktet av grensevakter innimellom. Nå tar landet flere grep. Lignende ting skjer rundt om i Europa. Flere land i EU begynte å bygge grensegjerder i 2015. Det var fordi flyktninger kom inn i Sør-Europa fra Midtøsten og Afrika.

Europas forhold til Belarus ble dårligere etter Aleksandr Lukasjenko ble president i 2020. EU godkjente ikke valgresultatet. De innførte sanksjoner mot landet.

Da sendte regjeringen tusenvis av migranter over EUs grenser. Derfor satt Polen og Litauen opp gjerder langs grensene til Belarus. Flere har igjen begynt å styrke grensevernet sitt. De frykter nok en migrantkrise.

Finland har planer om å styrke deler av landets grense mot Russland. Det bekrefter Finlands statsminister Sanna Martin. Grensa er 1.340 kilometer lang.

Gjerdet beskytter lite mot militære angrep. Det handler om å hindre store grupper migranter å komme inn i landet, forklarer Marin.

Russland har brukt migrasjon som våpen i flere år, mener professoren Dodds.

– Russland bombet og terroriserte Syrias befolkning i 2015. Det var i et forsøk på å skape en humanitær krise, mener han.

Migranter har skapt kaos i land som Polen, Litauen og Latvia. Derfor har ikke migrantene fått komme inn i landet for å søke asyl.

Polen satt opp et gjerde av stål mot Belarus i fjor. Rundt 1.800 migranter klarte likevel å komme seg inn i Polen. De havnet i en vanskelig situasjon i skogen. De slet med å få tak i mat, vann og medisiner, ifølge menneskeretts-gruppa Minority Rights Group.

Dodds sier han forstår trangen til å bygge murer. Men han mener at de sjelden fungerer slik de skal. Ofte fører det til at migrantene blir presset til å foreta enda farligere reiser, sier han.

– Slike murer og gjerder bidrar til å svekke empatien og medfølelsen i samfunnet.

Siste utgave

På forsiden nå