Taliban styrer Afghanistan. De var tidligere sett på som en opprørs-gruppe. Etter at de tok makta har det blitt mye strengere regler for å leve.
Blant annet har de innført sharialover igjen. Ingen jenter eller kvinner får studere ved universiteter. Kvinner får ikke jobbe for organisasjoner.
Nå gjelder «øye for øye». Det betyr at folk som har drept noen, kan bli dømt til døden.
Islamsk sharialov fungerer som regler for å leve for muslimer. Men det er forskjell på hvordan lovene blir tolket. Taliban bruker en ekstrem tolkning av sharia. De bruker dødsstraff og andre fysiske straffer.
Nyhetsbyrået AFP fikk være med til en domstol i Ghazni i Afghanistan. Mohiuddin Umari leder domstolen. Han sier det er stor forskjell på rettssystemet. Det var annerledes før Taliban tok makta.
Rettssaken AFP følger skjer i et lite rom. Deltakerne sitter på gulvet. En gammel mann kneler foran en dommer. Han ber for livet sitt. Mannen er 75 år gammel.
Han innrømmer å ha skutt og drept en slektning. Han gjorde det som hevn. Slektningen hadde spredd rykter om han. Ryktene var at 75-åringen hadde seksuell omgang med svigerdatteren sin.
Mannen er dømt til døden. En slektning av offeret skal utføre dommen. Men mannen har anket saken.
– Vi har sluttet fred mellom familiene. Jeg har vitner som kan bevise at vi har blitt enige om erstatning, forteller mannen.
Mohammad Mobin er dommer. Han beordrer ny høring om noen dager. Mannen får tid til å skaffe vitner.
– Hvis ikke blir det «qisas» (øye-for-øye), sier Mobin.
Mobin har vært dommer ved anke-domstolen siden august 2021. Det var da Taliban tok tilbake makten. Rundt 12 folk har blitt dømt til døden siden det. Men ingen har blitt gjennomført hittil. Delvis som følge av prosessen for å anke.
Hvis ikke mannen får gjennom anken, går saken til høyesterett i Kabul. Til slutt går saken til Haibatullah Akhundzada. Han er Talibans øverste leder. Han godkjenner alle dødsdommer.
Det skjedde tidligere denne måneden i byen Farah. Taliban utførte sin første offentlige henrettelse. Hundrevis av folk kom for å se på. Mange ledere av Taliban var også der.
Mannen ble dømt for å ha drept en annen mann for fem år siden. Mange fordømte henrettelsen. Både menneskeretts-organisasjoner og utenlandske regjeringer.
Lederen av domstolen mener sharia-systemet er bra. Det er bedre enn systemet som var før, mener Umari. Han sier at alle dommer blir gått gjennom nøye.
Men gamle mannen i Ghazni sier han ikke hadde noen advokat. Anken hans varte i mindre enn 15 minutter, sier han.
– Retten burde ikke ha dømt meg til døden, sier han.