Verden

Tyre Nichols ble drept av politiet

Tyre Nichols ble drept av politiet i USA. Nå krever folk endringer.

Tyre Nichols døde 10. januar. Tre dager tidligere hadde han blitt banket opp av politiet. Han døde av skadene. Hendelsen skjedde i byen Memphis i delstaten Tennessee.

Nichols ble stoppet av politiet ved et trafikklys 7. januar. Politiet mente han kjørte uforsvarlig. De røsket ham ut av bilen. De brukte pepperspray og elektrosjokk-våpen. Så banket de ham opp.

Nichols var en svart mann på 29 år. Han hadde en sønn på fire år. Han jobbet som postbud for FedEx.

Politiet filmet hendelsen med kropps-kameraer. Opptakene ble offentlige fredag. De viser at han blir sparket og slått av fem svarte politibetjenter. Nichols ropte på moren sin, som ikke bodde langt unna. Han ble sendt til sykehus med kritiske skader. Tre dager senere døde han.

De fem betjentene ble siktet for drap, overfall og bortføring. Alle har fått sparken.

Videoen av Nichols som blir banket opp har blitt delt i media. Det har ført til store reaksjoner. Folk har demonstrert i flere byer i USA.

Det er ikke første gang noe slikt skjer i landet. For over 30 år siden var det opptøyer i Los Angeles. Hvite politimenn ble frifunnet etter grov mishandling av den svarte mannen Rodney King.

Saken ble et symbol på rasistisk motivert diskriminering og politivold i USA. Mange håper oppmerksomheten skulle føre til en endring. Men lignende hendelser har skjedd igjen og igjen.

Spesielt førte drapet på George Floyd til store demonstrasjoner. Både i USA og internasjonalt. Black Lives Matter-bevegelser ble kjent over hele verden.

President Joe Biden har sagt at USA trenger en endring.

– Vi trenger konsekvenser når politifolk bryter eden sin. Vi er nødt til å skape tillit mellom politiet og samfunnene de har lovet å tjene og beskytte, sa Biden nylig.

Biden møtte også nylig Nichols’ mor. Han sa han skulle presse på hos Kongressen. De er nødt til å godkjenne George Floyd-loven. Den skal forby rasisme, kveling og annen voldsbruk i politiet.

Noen delstater innførte nye lover etter drapet på George Floyd. Slik som å rapportere kollegaers bruk av vold. Men mange mener det trengs en større endring.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå