Verden

Ble ballongen brukt til å spionere eller varsle vær?

I USA kaller de den for spionballongen fra Kina. I Kina sier de at den bare blir brukt til å varsle vær. Ifølge avisa The Washington Post kan ballongen være del av et stort spion-program.

Søndag ble en stor ballong skutt ned over havet ved kysten til USA. President Joe Biden skal ha godkjent at den ble skutt ned med jagerfly. Men flere mener det burde skjedd tidligere.

Årsaken er at den kan ha blitt brukt til å spionere. Ballongen skal ha fløyet over USA fra vest til øst. Den skal ha passert flere viktige baser for det amerikanske forsvaret. Men myndighetene ventet med å skyte ned ballongen, fordi den kunne skade folk om den falt ned over land.

I stedet har ballongen landet i havet. John Kirby sa mandag kveld at deler på overflaten er hentet inn av myndighetene. Men at de delene som har havnet på bunn, må bli hentet opp etter at været blir bedre. Kirby er talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i USA.

Avisa Washington Post skriver at etterretnings-tjenesten i USA har klare tanker om hva slags ballong det er. Og at de mener den er del av et stort spion-program som blir ledet av myndighetene i Kina.

Dette skal ha samlet inn informasjon fra militære anlegg i flere land ved hjelp av slike ballonger. Det sier flere anonyme personer i etterretningen til avisa.

– Kineserne har tatt en veldig gammel teknologi. De bruker den sammen med moderne utstyr for kommunikasjon og observasjon Det er en stor satsing, sier en av de anonyme.

Men Kina har nektet for at det er en ballong som blir brukt til å spionere. De sier det er en ballong som blir brukt til varsle vær. De nekter også for at den tilhører militæret.

Ballongen er vanskelig å styre nøyaktig. Den har blåst et annet sted enn den skulle ha vært, har myndighetene i Kina sagt.

De sier det er uvanlig å skyte ned slike ballonger. Kina kritiserer derfor USA for valget de har gjort, og minner om at ballongen tilhører Kina.

– Det jeg kan si er at dette luftfartøyet tilhører Kina. Ikke USA, sa Mao Ning tirsdag. Mao er talsperson for utenriksdepartementet i Kina.

Ballongen har også fått politiske følger. Antony Blinken er utenriksminister i USA, og skulle etter planen reist til Kina. Planen er utsatt fordi han ville unngå at saken med ballongen skulle få all oppmerksomheten under besøket.

Det er også sett en ballong av samme eller en lignende type over Latin-Amerika. Den er også til sivile formål, ifølge myndighetene i Kina. Samtidig er det mistanke om at det finnes en tredje ballong et sted i verden. Det sier anonyme personer i etterretningen til Washington Post.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå