Vann, mat og tak over hodet. Dette er behov som 68 prosent av flyktningene i de tre landene sier de trenger mer hjelp for å skaffe. Mange sier de mangler penger til klær eller medisinsk hjelp, ifølge en ny undersøkelse. Den er laget av Flyktninghjelpen.
– Først ble de tvunget på flukt fra hjemmene sine og måtte etterlate alt de eide og hadde. Nå er flyktninger fra Ukraina svært presset økonomisk. De sliter med å få råd til det de trenger for å klare seg, sier Carlo Gherardi. Han er region-direktør i Flyktning-hjelpen.
Folk som i midlertidige mottak er under ekstra stort økonomisk press. Det samme gjelder de uten en fast inntekt. For eksempel mødre med barn og pensjonister.
Rundt 45 prosent av de spurte svarer at de spiser mat med mindre næring eller spiser færre måltider. I Polen og Moldova sier flyktningene at de er blitt flyttet til dårligere boliger.
– Myndigheter og lokalsamfunn i nabolandene har vært ekstremt rause mot flyktninger fra Ukraina det siste året. Men denne hjelpen kan ikke vare i all framtid, sier Gherardi.
Men også i Sverige er det mange ukrainere som sliter med å ha nok penger til å klare seg. Det sier flere organisasjoner til kanalen SVT.
– Det er veldig vanskelig å måtte si nei til sønnen min når han ber om ett eple, sier Oleksandra Jeremenko, til SVT.
Enslige voksne som 27 år gamle Jeremenko får 71 svenske kroner i støtte om dagen. Men hun rømte med sønnen Ilyas, som er seks år gammel. Derfor får hun 43 kroner ekstra. Pengene skal være nok til å betale for alt utenom bolig.
– Det er for lite til å det folk trenger. Derfor kommer det mange til kirken. Vi har lenge protestert mot at flyktninger får så lite, sier Carita Ibarra. Hun er diakon i den svenske kirken i Lund.
Flere ukrainske flyktninger i Norge forteller at de også får for lite penger til å klare seg. Kanalen TV 2 fulgte blant annet Lisa Bielova og moren Svitlana da de hentet mat på Fattighuset i Oslo.