Verden

Mangel på vann kan føre til en global krise

Folk bruker for mye vann, forurensning og global oppvarming kan føre til en global krise, ifølge rapport.

Rundt 2 milliarder mennesker mangler tilgang til trygt drikkevann. Det er rundt 26 prosent av verdens befolkning. Mens 3,6 milliarder mangler tilgang til viktige medisiner og helsehjelp. Det er rundt 46 prosent av alle sammen. Det viser en rapport fra FN.

António Guterres er bekymret for det som skjer. Han er FNs general-sekretær.

Onsdag 22. mars starter FN sin store konferanse om vann. Den har de hatt siden 1977. Der diskuterer de om hvordan de kan snu utviklingen av vannmangelen. De snakker også om hvordan de kan sikre tilgang til vann og helsehjelp for alle på jorda innen 2030.

Tadsjikistan og Nederland er verter for denne ukens konferanse. Rundt 6.500 skal delta. Blant dem er hundrevis av statsråd og statsledere. Konferansen avsluttes fredag.

For å sikre vann til alle innen 2030, må det bli brukt mye mer penger, ifølge rapporten. Men det finnes ingen global avtale om å sikre vann til alle.

Richard Connor er hoved-forfatter på rapporten. Han sier at mellom 40 og 50 prosent vil ikke ha tilgang til helsehjelp, om noe ikke gjøres.

– Rundt 20 til 25 prosent vil være uten vann, sier han.

Rapporten viser at mangel på vann skyldes at vi bruker for mye. Samtidig er klima også en faktor. Rundt 10 prosent av folk lever hvor mye av vannet har forsvunnet, ifølge rapporten.

Connor sier at mangelen ødelegger mest for de fattige.

– Uansett hvor du er, så klarer du å skaffe deg vann hvis du er rik nok, sier han.

Rapporten sier at mange drikker også vann som er forurenset.

– Minst 2 milliarder mennesker drikker vann som er forurenset med bæsj. Det gjør at de kan få sykdommer, ifølge rapporten.

Krisen er verst for barn fra Afrika.

Unicef sier at over 1.000 barn under fem år dør hver dag, som følge av forurenset drikkevann.

Barn fra ti afrikanske land lever farlig. Det tilsvarer rundt 190 millioner barn, ifølge Unicef sin rapport.

Situasjonen er verst for landene Benin, Burkina Faso, Kamerun, Tsjad, Elfenbenskysten, Guinea, Mali, Niger, Nigeria og Somalia, ifølge Unicef.

---

Kort om saken

  • Mangel på vann kan føre til en global krise.
  • Folk bruker for mye vann, klimaet blir varmere og vannkilder forsvinner.

---

Siste utgave

På forsiden nå