Verden

Frykter mer terror i afrikanske land

Afrikanske nasjoner frykter islamsk terror.

Afrikanske land frykter islamsk terror. De ber verdens-organisasjonen FN ta det på alvor. De har møtt FNs sikkerhetsråd.

Utviklingen i Sahel-regionen er spesielt urovekkende. Regionen går fra Senegal i nord, til Algerie i sør. Afrikanske ledere fortalte om hvordan terroren har utviklet seg.

Terror-organisasjoner har gjort flere aksjoner de siste årene. Mange mennesker har blitt drept, eller har flyktet.

– Terrorisme er en global trussel. Men situasjonen i Afrika i dag er kritisk, sa Filipe Nyusi rett før påske. Han er Mosambiks president.

Nyusi sier at mange ofre for terror var afrikanske i fjor. Den globale indeksen viste at 48 prosent var afrikanske. Sahel-regionen er det nye episenteret for terror, understreket Nyusi.

Flere ambassadører sa det samme som Nyusi. De er alle bekymret for spredningen av terror.

– Situasjonen i Afrika er spesielt bekymringsfull, sa António Guterres i sin tale i Sikkerhetsrådet. Guterres er leder for FN.

Guterres mener mange ting har bidratt til at terrorgrupper får holde på i afrikanske land. Slik som fortvilelse, fattigdom og sult.

– Det er mange folk som ikke har viktige tjenester eller en jobb å gå til.

En rapport fra FN advarte om det samme for to år siden. De mente at gruppene IS og al-Qaida påvirket andre. Aktivitetene spredde seg fra land til land.

Burkina Faso og Mali har opplevd kupp de siste årene. Lokale undergrupper av al-Qaida og IS operer i Sahel-området. Tusenvis av mennesker er drept. Flere millioner har flyktet som følge av volden.

Dette har åpnet for de russiske soldatene i Wagner-gruppen. De er mest kjent for å krige mot Ukraina. Mali ønsket soldatene fra Wagner velkommen. De bidro til at de franske styrkene trakk seg ut av landet.

Mali har vært i en krise de siste elleve årene. Det brøt ut etter et opprør nord i landet. Det utviklet seg til et stort, jihadistisk opprør. Mali har vært styrt av en militærjunta siden august 2020. Det er en styresmakt med militære ledere.

Da brøt de med landets tidligere kolonimakt Frankrike.

Utviklingen i Burkina Faso er like urovekkende.

I Mosambik startet et islamistisk opprør i oktober 2017. Siden den gang har 3.000 mennesker mistet livet. Rundt 900.000 mennesker har flyktet i eget land.

Franske TotalEnergies hadde planlagt et prosjekt for flytende naturgass. De frøs prosjektet i mars 2021. Det bestemte seg for det etter at opprørere angrep byen Palma. Den ligger i nærheten av gassanlegget.

Palma ble senere gjenerobret av mosambikiske og rwandiske tyrker. Regjeringen har oppfordret TotalEnergies til å starte arbeidet med prosjektet igjen.

– Mosambik har til en viss grad klart å bekjempe terrorismen. Det er takket være kombinasjonen av intern innsats og støtte fra partnere, sier president Nyusi.

Men aksjonene har ikke stoppet, selv om deler av opprøret er stoppet. Islamistiske grupper har fortsatt utført blodige aksjoner.




Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå