Verden

80 år siden opprøret i Warszawa

Jødene som gjorde opprør for 80 år siden, blir hedret onsdag.

Flere tusen jøder gjorde opprør for 80 år siden. Holocaust-ofre og familiene deres hedret dem på onsdag. De skal holde en minneseremoni ved et monument i den polske hovedstaden.

Israels president Isaac Herzog skal dit. Sammen med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier. Polens president Andrzej Duda vil også være der.

Jødene gjorde opprør i Warszawas getto. De protesterte mot nazistene. Rundt 7.000 jøder ble drept i opprøret.

Opprøret begynte 19. april 1943. Nazistene gikk inn i gettoen i byen. De satte flere bygninger i brann. Det pågikk kamper mellom nazistene og jødene i nesten en måned. Så ble jødene ble beseiret. Det tok lengre tid enn flere tyske invasjoner i Europa.

Warszawa-gettoen ble opprettet av nazistene i 1940. Det var kun ett år etter at Tyskland invaderte Polen. Forholdene i gettoen var elendige. På det meste bodde 450.000 jøder bak dens murer.

Av dem døde 100.000 av sult og sykdom. Mens de fleste overlevende ble sendt til konsentrasjonsleirer.

Opprøret startet etter at 265.000 jøder ble sendt til Treblinka i Polen. Treblinka var en utryddelses-leir. Både menn, kvinner og barn fra gettoen ble sendt dit. De ble alle drept sommeren 1942.

På den måten spredte ryktet seg om nazistenes folkemord. Flere trodde ikke lenger på tyske påstander. De sa at de ble sendt til leirer hvor de ble tvunget til å jobbe.

Andre verdenskrig brøt ut i 1939. Da hadde Polen rundt 3,5 millioner jødiske innbyggere. Bare i Warszawa bodde det om lag 400.000. Det var flere enn i noen annen europeisk by. Halvparten av de seks millioner jødene som døde i holocaust, var polske.

Det gjennomføres minne-arrangement i den polske hovedstaden hele uka.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå