Verden

Markeringen endte med gatekamper i Frankrike

Over 100 politifolk ble skadd under 1. mai-opptøyer i Frankrike.

1. mai var det arbeidernes dag. Rundt 800.000 mennesker markerte dagen i Frankrike, tror myndighetene. Mange benyttet muligheten til å protestere.

Folk i Frankrike har protestert siden midten av januar. Frankrike vil endre loven om hvor lenge franskmenn må jobbe. Da må folk jobbe to år lenger.

Dette protesterte folk mot mandag 1. mai også.

Det ble etter hvert kraftige sammenstøt i flere byer. Det skjedde i Paris, Nantes, Toulouse og Lyon.

Minst 108 politifolk ble skadd. 291 personer ble pågrepet, opplyser Gérald Darmanin. Han er innenriksminister i landet.

Det har vært voldelige opptøyer under demonstrasjonene tidligere. Men det er «ekstremt sjelden» at så mange politifolk blir skadd 1. mai. Det sier Darmanin.

Uroen fortsatte utover ettermiddagen og kvelden i flere franske byer. Selv etter at den offisielle markeringen av arbeidernes dag var over.

Aktivister kastet maling på motehuset Louis Vuittons museum i Paris. Miljø-aktivistene er med i gruppa Extinction Rebellion.

De brukte maling på justis-departementets bygg også. Det samme gjorde de med smykkebutikker.

Flere banker og butikker fikk vinduer knust. Folk satt fyr på sparkesykler og busskur. Noen satt fyr på biler i Toulouse og Lyon.

Frankrikes statsminister Élisabeth Borne beskriver volden som uakseptabel.

En rekke streiker pågår fortatt i Frankrike. Folk er sinte på president Emmanuel Macron. Han vedtok pensjonsreform uten nasjonal-forsamlingen. Tre av fire franskmenn er misfornøyde med Macron etter dette, viser meningsmålinger.

Siste utgave

På forsiden nå