Verden

Har funnet nye skjeletter i Pompeii

To nye skjeletter er funnet i Pompeii. – Funnet av skjelettene viser at det fortsatt er mye å oppdage, sier Italias kulturminister.

I år 79 skjedde en katastrofe. Vulkanen Vesuv hadde et voldsomt utbrudd. Den italienske byen Pompeii ble begravd av tjukk aske, søle og lava. Mange mennesker døde.

Byen ble gjenoppdaget i år 1748. Under asken var godt bevarte skjeletter. Arkeologer har siden den gang gravd fram flere.

Hodeskallen til et av skjelettene som nylig er funnet i et sammenrast hus i Pompeii. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB

Nå har arkeologer funnet skjeletter av to menn. De døde trolig i jordskjelvet som traff Pompeii samtidig som vulkan-utbruddet.

De to mennene ble funnet i en bygning. I samme bygning er det tidligere funnet fargerike malerier. Og skjelettene til muldyr. Mennene lå i fosterstilling. En av dem hadde en ring i venstre hånd.

Mennene var trolig i 55-årsalderen. Det ser ut som de døde da en vegg kollapset og falt over dem. En av dem ser ut til å ha holdt armen opp for å beskytte seg. Den andre kan ha dødd da taket raste sammen.

En arkeolog viser fram et av skjelettene som er funnet nylig i Pompeii. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB

15 til 20 prosent av Pompeiis innbyggere døde i utbruddet, mener arkeologene. Det tilsvarer omtrent 2000 mennesker.

Noen døde av jordskjelv før og etter utbruddet. Det er dokumentert av den romerske forfatteren Plinius den yngre.

Hittil er det funnet levninger av over 1.300 mennesker i Pompeii. Senest i november 2020 fant arkeologer to personer. De kan ha vært en ung slave og hans herre.

– Funnet av skjelettene viser at det fortsatt er mye å oppdage om det forferdelige utbruddet i år 79. Det sier Gennaro Sangiuliano i en uttalelse. Han er Italias kulturminister

Pompeii er i dag en av Italias mest kjente attraksjoner.