Verden

Unge tyrkere bekymret for nye år med Erdogan

Mange unge tyrkere er klare for å reise til utlandet etter at Erdogan vant valget.

Recep Tayyip Erdogan vant valget i Tyrkia. Han har allerede ledet landet i 20 år.

Mange unge tyrkere håpet årets presidentvalg skulle gå annerledes. Blant annet Hasibe Kayaroglu. Han studerer til å bli ingeniør.

– Unge mennesker har ikke noe håp lenger. Hver eneste kveld snakker jeg og romkameraten min bare om hvordan vi skal komme oss unna, sier Kayaroglu.

Kayaroglu vurderer nå å flytte til utlandet. Nyhetsbyrået AFP har snakket med fem andre unge innbyggere i Istanbul og Ankara. De sier det samme. Alle anklager Erdogan for å ha gjort Tyrkia til et land de ikke lenger trives i.

Mange lufter frustrasjonen i sosiale medier også.

– Vi bor i et vakkert land som ikke blir styrt skikkelig, og det blir verre. Det er derfor mange unge reiser ut, sier Emre Yoruk.

Han tenker på å følge eksempelet til de som reiser til utlandet. Titusener av unge tyrkere flytter til utlandet hvert år.

– Unge mennesker klager over den økonomiske situasjonen. Men også over den generelle stemningen. Stemningen får dem til å føle seg dårlig, sier sosiologen Demet Lukuslu. Han forsker på ungdomskultur ved Yeditepe-universitetet i Istanbul.

Kemal Kilicdaroglu var den andre kandidaten til å bli president. Unge velgere foretrakk ham, viste menings-målinger.

25 år gamle Ezgi i Istanbul sier hun mistet alt håp etter valget 14. mai. Denne søndagen stemte hun først og fremst av plikt. Hun hadde ikke tro på at det ville gjøre noen forskjell.

Hun vil ikke oppgi etternavnet sitt i frykt for å få problemer. Fire parlamentarikere fra et islamistisk kurdisk parti støtter Erdogan. Partiet heter Huda-Par. Dette bekymrer Ezgi. Partiet avviser kvinners rettigheter.

– Jeg er veldig glad i landet mitt. Men jeg vil ikke ende opp som kvinner i Iran, sier Ezgi. Hun jobber med markedsføring. Nå vurderer hun å emigrere til Nederland sammen med en eldre søster.

Utvandring ble ikke et stort tema under valgkampen. Diskusjonen var preget av snakk om flyktninger og migranter. Det ble gitt løfter om at millioner skal deporteres, blant annet syrere.

Erdogan har kritisert unge mennesker som reiser til andre land. Kilicdaroglu har også bedt Tyrkias beste hoder om å komme tilbake og bygge landet.

– Kom tilbake, unge mennesker. Dette landet trenger dere, tvitret han nylig.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå