Verden

Ni av ti syrere må klare seg på 20 kroner om dagen

Borgerkrigen i Syria har vart i 12 år. Nå lever over ni av ti under fattigdoms-grensa. Samtidig får ikke landet nok penger til nødhjelp.

FNs sikkerhetsråd hadde møte natt til fredag norsk tid. Der kom nyheten om at 90 prosent av Syrias befolkning lever under fattigdoms-grensa. Det var Martin Griffiths som leverte nyheten. Han er sjef for nødhjelp i FN.

Ni av ti må klare seg på mindre enn 1,90 dollar om dagen. Det er omtrent 20 norske kroner.

Når et land er i krig eller andre kriser, kan FN hjelpe til. Dette kalles bistand. FNs bistandsprogram til Syria er på 5,4 milliarder dollar. Det er over 58,2 milliarder norske kroner. I følge Griffiths er dette for lite. Han sier FN kun har samlet inn 12 prosent av pengene som trengs.

Krigen har vart i 12 år. Nesten 500.000 mennesker har dødd. Millioner har flyktet.

I februar var det et stort jordskjelv i Syria. Dette gjorde situasjonen verre.

Griffiths var nylig på besøk i Damaskus. Det er Syrias hovedstad. Han sier syrere nå står foran enorme humanitære utfordringer. Folk har ikke nok mat. De har heller ikke brensel til ovnene sine. De har også lite vann i hjemmene sine.

Vasilij Nebenzia er Russlands FN-ambassadør. Han anklager USA, Storbritannia og deres allierte for å sende våpen til Ukraina. I stedet for å hjelpe FN å samle inn 55 milliarder dollar for å dekke humanitære behov globalt.

Det har Barbara Woodward reagert sterkt på. Hun er Storbritannias FN-ambassadør. Woodard sier Storbritannia har gitt 4,8 milliarder dollar til Syria.

– Jeg ser fram til at Russland snart kunngjør sitt bidrag, ettersom de nylig sa de bruker 2 milliarder dollar i året på Wagner-gruppen, sier hun.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå