Verden er fylt med både folk og mat. Likevel sulter mange. Vi må endre måten vi utnytter ressursene våre på, mener eksperter.
– Bønder produserer nok avlinger til å brødfø alle i verden to ganger. Det sier Philip Lymbery til nyhetsbyrået Reuters. Han leder Compassion in World Farming International, som er en organisasjon for dyrevern.
Men nesten en tredel av maten vi produserer, råtner eller blir kastet. Korn blir spist av dyr i industrien. Det samme kornet kunne mettet milliarder av mennesker, ifølge Lymbery.
Å spise mindre kjøtt er én måte å unngå så mye sult, mener organisasjonen. I Europa går 60 prosent av korn-produksjonen til dyrefor, ifølge Tim Benton. Han jobber for den britiske tenke-tanken Chatham House.
– Verdens ledere leter etter måter å skaffe rimelig mat på. For å forhindre den økende sulten. Det handler ikke om matmangel. Det er ikke noen mangel på mat, sier Benton.
258 millioner mennesker sultet i fjor. Det er en økning på 33 prosent fra året før. Det står i rapporten Global Report on Food Crises 2023.
Klima-endringer er én av årsakene. Som ga oversvømmelser i Pakistan og tørke på Afrikas Horn. Men også krigen i Ukraina har noe av skylda. Mindre hvete ble sendt ut i verden etter Russlands invasjon. Krigen har også gjort mat dyrere.
Vi blir mer avhengige av at få land skal produsere de viktigste avlingene, sier Olivier De Schutter. Han er en av lederne i IPES-Food.
Det betyr at veldig mange land blir påvirket hvis produksjonen blir ødelagt i et annet. For eksempel som følge av klima-endringer eller krig.
Men mye kan gjøres for å minske sulten. Blant annet å hjelpe land med stor gjeld.
– Da vil de kunne konsentrere seg om å dyrke mat til egen befolkning. Istedenfor å sende mer mat ut av landet for å dekke gjeld, sier De Schutter.
Mat-sikkerheten vår er viktig. Og det er to måter den kan sikres på i framtiden, ifølge Benton.
Tenk deg at verden trenger 50 prosent mer mat innen år 2050. Vi blir stadig flere. Da må vi utnytte små jordbruks-arealer bedre. Det kan gi oss nok kjøtt.
Jordbruket må endre seg for å få til dette. Produksjonen kan bli smartere. Blant annet ved hjelp av droner, satellitter og annen teknologi.
Den andre måten er at bøndene blir mer økologiske. De må produsere i mindre mengder og med mindre gjødsel. I denne strategien trenger vi ikke mer jordbruks-produksjon. Det er fordi mindre mat forsvinner. Og vi spiser mye mindre kjøtt.
– Alle er enige om at det må skje en endring i verdens matvare-system. Men det er ingen enighet om hva som bør skje, sier Molly Anderson. Hun er professor i mat-studier ved Middlebury College.
I november i fjor ble vi 8 milliarder mennesker på jorda. Verden vokser med 70 millioner personer årlig, ifølge nettstedet Store norske leksikon.