Verden

Vest-Afrika opplever den verste sult-krisen på ti år

Organisasjoner slår alarm. Det er ikke tilgang på nok mat i Vest-Afrika. Millioner av barn vil bli underernærte i regionen.

Millioner av mennesker sliter med sult i Vest-Afrika. Men de får ingen hjelp utenfra, ifølge WFP. WFP er Verden-organisasjonen FNs matvare-program.

WFP planla å hjelpe 11,6 millioner vestafrikanere i perioden fra juni til august. Nærmere halvparten får ikke hjelp. Organisasjonen har ikke nok penger til å hjelpe alle.

Dette bekymrer organisasjonen. Hva blir folk nødt til å gjøre for å klare å overleve? WFP fryktet at folk må slutte seg til væpnede grupper. Eller at de må selge sex, eller gifte bort unge jenter.

– Det er en tragisk situasjon, sier Margot Vandervelden. Hun er WFPs regiondirektør for Vest-Afrika.

Det trengs tiltak umiddelbart, mener Vandervelden. Det har vært krise i Vest-Afrika lenge. Regionen ble rammet av flom i fjor. Prisene på mat steg etter krigen i Ukraina begynte.

Men det har vært problemer med å få tak i nok mat før dette også.

Over 27 millioner mennesker i regionen gikk sultne i fjor. Det er et resultat av blant annet væpnede konflikter og tørke. Det er også ettervirkning fra korona-pandemien, ifølge WFP.

Matsikkerhet er å ha tilgang til nok, trygg og næringsrik mat. 47,2 millioner mennesker i Vest-Afrika har ikke denne sikkerheten.

Kvinner og barn rammes aller hardest, ifølge organisasjonen.

16,5 millioner barn under fem år vil bli akutt underernærte i Vest-Afrika i år. Det er en økning på 83 prosent fra gjennomsnittet i årene 2015 til 2022.


Siste utgave

På forsiden nå