Verden

Hva gjør varmen med oss?

Indiske kvinner på jakt etter vann, hjemløse som må skjule seg fra sola og egne senter for å kjøle seg ned. Verden er blitt varmere og nå får flere land kjenne på det.

– Varmen kan være helseskadelig. Det sier Reidun Gangstø til Klar Tale. Hun er klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Har du hørt om Death Valley? Den amerikanske dalen ligger rett utenfor Las Vegas. Dalen har hatt den høyeste temperaturen, som noensinne er registrert. Den var på 56,7 grader. Nå frykter eksperter at det kan bli enda varmere. Sist uke ble det registrert temperaturer på over 53 grader.

To personer ute i ørkenen med solhatter på. Foran dem er et stopskilt hvor det står "extreme heat danger".

Det er ikke bare USA som får kjenne på de høye temperaturene. Det gjør også store deler av Europa, spesielt sørlige deler.

Italia har hatt rundt 40 grader. Det samme har Spania. Mens Kina har hatt 52 grader. Også India sliter. Der påvirker varmen de fattigste, slik at mange av dem sliter med å skaffe seg vann.

Tre kvinner går med krukker på hodet. De har fylt dem med vann for å hente til familien sin.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har ansvar for å følge med på temperaturer. Det er også de som sier når det er rekordvarmt eller ikke.

Blant annet mistet Libya rekorden sin etter 90 år. WMO mente at målingene ikke ble gjort bra nok, ifølge kanalen NRK.

Gangstø sier at varmen er farlig. Spesielt om du ikke er vant til det. 60.000 personer døde av varmt vær året 2022, ifølge forskeren.

– Det er spesielt eldre, folk som har problemer med hjertet og andre sårbare grupper som blir påvirket mest av det, sier hun.

Flere av de varmeste byene har satt ut sentre hvor folk kan kjøle seg ned. Det gjelder blant annet den amerikanske byen Phoenix. Der var det målt over 30 grader også på natten.

Charls Sanders (59) bor i et telt i en leir for hjemløse i Phoenix kjent som «The Zone». Her får han påfyll av is for nedkjøling fra Kevin Hendershot (47) fredag. Selv nattemperaturene i byen når over 30 grader. Foto: Matt York/AP/NTB

Gangstø sier at mange vet hvordan de skal takle de høye temperaturene. Men det er også mange som ikke vet hvordan.

– Det som også er utfordrende er at slik varme gir tørke, fare for skogbrann, vannmangel. Dette fører også til utfordringer for å produsere mat og energi, sier Gangstø.

Torsdag kom også NASA på banen når det gjelder varmen. Gavin Schmidt sier juli 2023 vil trolig være den varmeste måned på tusenvis av år. Han er den øverste klimatologen hos NASA.

---

Hvorfor er det så varmt nå?

  • De høye temperaturene skyldes en kombinasjon av flere ting, ifølge klimaforsker Reidun Gangstø.
  • En av årsakene er klimaendringer. Jorda blir generelt varmere som følge av at vi mennesker slipper ut gasser. Disse gassene påvirker atmosfæren slik at jorda sliter med å holde på varmen.
  • En annen årsak er værfenomenet «El Niño». Været oppstår ute på havet og drar med seg varme temperaturer inn til land.

---

Gangstø sier at hetebølger som nå oppstår naturlig innimellom. Men hun sier også at det nå er varmere som følge av global oppvarming.

– Dermed blir hetebølgene mer intense og varer lenger, enn de ville gjort uten klimaendringer. De høyeste temperaturene blir enda høyere, sier hun.

– Vi må også være forberedt på at dette skjer oftere, sier klimaforskeren.

Store røykskyer stiger til værs fra en større skogbrann på den greiske øya Rhodos. 
Tusener av mennesker er evakuert. Foto: AP / NTB

---

For å beskytte seg mot ekstrem varme, er det viktig å følge noen enkle råd

  • Hold dere innendørs under den varmeste perioden på dagen.
  • Drikk mye vann.
  • Unngå solen så mye du kan når du er ute og leker. Det passer best å bade på morgen og kveld.
  • Se hvordan lokalbefolkningen forholder seg til varmen.
  • Våte klær kan hjelpe til å kjøle av kroppen. Men de tørker også raskt.

---

---

Kort om saken

  • Mange land opplever veldig høye temperaturer for tiden.
  • Flere byer har også satt opp egne sentre for kjøling, for å hindre at folk skal bli for varme.
  • Eksperter frykter at det blir verre framover.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå