Verden

Tyske lærere måtte rømme byen

Nazihilsen, hakekors og vold presset to tyske lærere til å rømme fra Burg. Nå har det skapt debatt i Tyskland.

To lærere valgte å flytte fra den tyske småbyen Burg. De skal ha varslet om elever som gjorde nazihilsen og andre hendelser. Blant annet skal elever ha risset inn hakekors på pultene.

Laura Nickel og Max Teske forsøkte å gjøre noe med det. De ga råd til bøller som truet med vold mot klassekamerater med innvandrer-bakgrunn. De underviste også ekstra om Tysklands nazistiske historie.

Ingen av tiltakene fungerte, ifølge lærerne. Da skrev de et leserinnlegg hvor de beskrev hvordan situasjonen var. Men reaksjonen de fikk, var skremmende. En gruppe anonyme foreldre krevde at lærerne suttet. Det ble også laget plakater, hvor det sto «Stikk til Berlin». De ble hengt opp nær skolen. På sosiale medier ble det til og med oppfordring om å jakte på lærerne.

Nickel og Teske følge seg forlatt av folk de jobbet med. Rektor og administrasjonen ga dem heller ikke støtte. Etter fire år ved skolen valgte de å slutte som lærere.

– Høyreradikale utsagn, handlinger, slagord, homofobi og sexisme er hverdagen ved skolen, sier Nickel til nyhetsbyrået AP.

Skolen heter Mina Witkojc og ligger i delstaten Brandenburg. Den har blitt knyttet til ulike nettverk av folk. Blant annet tatoveringsstudio, nattklubber, ungdomsgrupper og fotball-supportere. Mange av dem skal ha sprer politikken til ytre høyre-partiet Alternative für Deutschland (AfD) sitt budskap.

Politiet ser på som AfD som «spesielt radikale». Og har dermed satt partiet på overvåking som en gruppe med ekstremister.

Eksperter tror AfD kan få mange stemmer i Øst-Tyskland. Spesielt siden mange der ikke føler seg sett, sammenlignet med vestlige tyskere. Partiet har brukt hendelser som korona-pandemien og innvandring til å skape en «oss mot dem»-historie.

– De sørlige delene av Brandenburg har utviklet seg til en fryktsone. Nazistene har erklært det som sin hjemmesone. Det sier Timo Reinfrank til AP. Han leder stiftelsen Amadeu Antonio. De jobber for menneske-rettigheter og mot høyreekstremisme.

De som kjenner området er ikke overrasket over det som har skjedd, ifølge Reinfrank.

Hendelsene har ført til debatt i Tyskland. Til tross for truslene og motstanden har lærerne lovet å fortsette.

– Vi vil fortsette å si fra. Og vi vil fortsette å påvirke politikken. Vi vil aldri la ytre høyre vinne, sier Teske.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå