Verden

Makten er blitt kuppet

Niger sitt fjerde kuppforsøk siden 1960 skjedde forrige uke. Flere land og organisasjoner bekymret for hvilke følger dette får.

Forrige uke gikk en militærgruppe til angrep på de som styrer landet Niger. Gruppen var ikke fornøyd med presidenten og ville dermed ta makten, også kalt et kupp.

– Militæret og sikkerhets-styrkene har bestemt oss for å sette en stopper for regimet til president Mohamed Bazoum. Det sa militærgruppen på TV kort tid etter at de tok makten, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Bazoum er Nigers president. Bazoum ble demokratisk valgt av folket for to år siden.

Han ble tatt av militærgruppen og holdt fanget under kuppet. Gruppen sier de sørget for at han hadde det bra.

Det var lederen for Bazoum sin presidentgarde som tok makten. Det sa han på TV fredag. Han heter Abdourahamane Tchiani og er general.

Han sier at årsaken til at de tok makten skyldes flere ting. Blant annet at folk føler seg lite sikker, dårlig styring av økonomien og at de skal beskytte landet mot farlige grupper. Tchiani snakker om jihadister, som har skapt problemer for nabolandene Mali og Burkina Faso.

Jihadistene har ødelagt for mange. Det gjelder for hele Sahel-regionen. Mange mennesker er blitt skadd og over seks millioner mennesker er blitt tvunget til å forlate hjemmet sitt.

Niger er et viktig land for å stoppe disse gruppene. Landet har hatt et tett samarbeid med både USA og Frankrike. Niger er også en viktig rute for migranter som vil til Europa.

Andre afrikanske land er bekymret for kuppet. Enkelte land hadde et eget møte hvor de diskuterte det som har skjedd.

Vest-Afrika og Sentral-Afrika er godt kjent med kupp. Dette er det sjuende militærkuppet siden 2020. Det er også fjerde gang det skjer i Niger siden 1960. Da ble de selvstendige fra Frankrike.

Bazoum har ikke gitt opp kampen. På X, tidligere kjent som Twitter, skriver han:

– Alle nigerere som elsker demokrati og frihet, vil sørge for det.

Mange land og organisasjoner er sinte på dem som kuppet makten. De sier at de ikke vil godta det som har skjedd, og at den valgte presidenten må få makta tilbake.

– Kuppet er farlig for regionene. Det sier Emmanuel Macron. Han er Frankrikes president.

Kilde: Nyhetsbyrået NTB, kanalen NRK, nettsiden Panorama og avisen Independent.

---

Kort om saken

  • Forrige uke gikk en militærgruppe til angrep på de som styrer landet Niger.
  • Gruppen var ikke fornøyd med presidenten og ville dermed ta makten.
  • Flere land og organisasjoner nå bekymret for hva som vil skje.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå