Verden

Landet får sin første kvinnelige president

Mye har skjedd med landet Mexico den siste tiden. Både abort og presidentvalg har vært et tema folk har snakket om.

Mexico endrer seg. Bare få kilometer fra USA, hvor lovene om abort blir strengere enkelte steder. Mexico går motsatt retning.

Den siste uka har landets høyesterett endret loven om abort. De sier at kvinner som tar abort ikke skal bli straffet.

Slik har det ikke alltid vært. Landet har tidligere sagt at det er ulovlig å ta abort. Dermed kunne kvinner bli straffet for å gjøre det. Nå kan alle kvinner ta lovlig abort på alle sykehus.

Enkelte deler av Mexico har sine egne lover. Men selv om de har egne lover, kan kvinner ta lovlig abort på et sykehus. De som jobber der kan heller ikke straffes for å hjelpe kvinner med abort.

Samtidig som loven om abort endret seg, kan også Mexico få sin første kvinnelige president.

Mexico skal velge ny president 2. juni neste år. Det står nå mellom Claudia Sheinbaum på 61 år og Xochitl Galvez på 60 år. Det som er det uvanlige for Mexico er at begge kandidatene er kvinner. For første gang ender landet opp med en kvinnelig president.

– Allerede nå kan vi si at innen utgangen av neste år, kommer Mexico til å bli styrt av en kvinne. Det sier Jesús Silva-Herzog Márquez. Han er statsviter ved universitetet Tec de Monterrey.

Sheinbaum er en del av partiet Morena. Det er også de som styrer landet nå. Galvez er kandidaten til flere parti. De kaller seg Bred front for Mexico og består av tre parti. Høyrepartiet PAN, sentrumspartiet PRI og venstrepartiet PRD. Galvez sitt parti er PAN.

Sheinbaum er kjent for å være forsiktig. Hun har tidligere vært ordfører. Hun har også lovet å fortsette med politikken til nåværende president Andrés Manuel López Obrador.

Galvez er ganske så annerledes enn sin motstander. Hun har bakgrunn som urfolk og er veldig fargerik. Hun er senator og er kjent for å sykle rundt og bruker gjerne banneord under talene sine.

Senator Xochitl Gálvez kommer på sykkel til et politisk møte i Mexico by. Hun blir opposisjonens presidentkandidat var valget neste år. Foto: Fernando Llano / AP / NTB

En undersøkelse viser at 46 prosent av folket ville stemt på Sheinbaum akkurat nå. Mens 31 prosent sier de ville stemt på Galvez.

Kilder: New York Times og nyhetsbyrået NTB.

---

Kort om saken

  • Mexico har endret lovene sine for abort.
  • Nå kan ikke kvinner lenger bli straffet for å gjøre det. Folk som hjelper kvinner med abort, kan heller ikke bli straffet.
  • Landet kommer også til å få sin første kvinnelige president.
  • De to kandidatene det står mellom er nå to kvinner. Claudia Sheinbaum og Xochitl Galvez.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå