– Mange kvinner sier at hvis de jogger og ser en mann bak dem, vil de bevege seg raskere. Det sier Poloko Ntshwarang i Botswana til avisa Sunday Standard. Hun har doktorgrad og kan mye om likestilling og filosofi.
Hun sier også at mange unngår å ta buss, om de kun ser at det er bare menn på bussen. Årsaken er frykt for å bli utsatt for vold.
Vold og trakassering av kvinner er et stort problem. Over én milliard kvinner verden over har opplevd vold. Det kan være fysisk eller seksuell vold. Og dette påvirker nesten en tredjedel av alle kvinner over 15 år, ifølge tall fra organisasjonen UN Women. De jobber for likestilling.
India er et av de landene hvor det er mest farlig å være kvinne. Det viser en undersøkelse nyhetsbyrået Reuters har skrevet om. Årsaken til at de er på toppen av listen, skyldes flere ting.
Risikoen for at kvinner kan bli utsatt for vold, er stor. Menneskehandel er utbredt. Kvinner kan bli tvunget til å jobbe, de kan ende opp med å bli en sexslave, eller bli tvunget til å gjøre husarbeid.
Afghanistan, Syria og Somalia følger videre på listen.
Sarah Hendriks er leder for UN Women. Hun sier at det ser ut som verden ikke klarer å oppnå likestilling.
Likestilling er et viktig mål verdens-organisasjonen FN har. De håper å nå målet innen 2030.
– Det målet tror jeg blir vanskelig å nå, sier Hendriks.
Men hva kan verden gjøre for at kvinner skal føle seg tryggere? Den indiske byen New Dehli har gjort et forsøk. De gir kvinner gratis, rosa bussbilletter.
Målet med dette initiativet var å få flere kvinner til å bruke bussen. Slik at andre kvinner skal kunne føle seg tryggere når de ser andre kvinner. Initiativet fikk en del kritikk da det startet. Men flere kvinner sier nå at de opplever å ha mer frihet til å jobbe og bevege seg rundt.
Preety Sonkar kommer fra India. Hun opplevde at en mann tok henne på brystene og ryggen da hun var 12 år gammel. Nå bor hun i Danmark og forteller litt om hvordan det er å være kvinne i India.
– Etter det, tok det lang tid før jeg hadde lyst til å gå ut, sier hun til nettsiden Verdens Bedste Nyheder.
Hun sier de rosa billettene fungerer bra. Hun var i New Dehli og var sent ute en kveld. Hun var usikker på hvordan hun skulle komme seg hjem, men ville egentlig bare ta en buss.
Når bussen kom, måtte Sonkar se om bussen var trygg eller ikke.
– Heldigvis var bussen fylt med kvinner. Da følte jeg med automatisk trygg, sier hun.
Nesten én milliard rosa bussbilletter er gitt til kvinner siden prosjektet startet.