Verden

Flere kan dø av sykdommer enn bomber

Verdens helseorganisasjon er redd for hva som skjer med palestinerne på flukt. De tror sykdommer kan ta flere liv enn bombene.

Lørdag 7. oktober gikk bevegelsen Hamas til angrep på Israel. De drepte 1.400 mennesker, ifølge militæret til Israel. Israel svarte med å angripe tilbake. Nesten 15.000 palestinere er blitt drept. Mange av dem barn.

Bombene fra Israel har tatt mange liv. Men Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at følgene blir verre.

De frykter nemlig at palestinerne som flykter kan bli syke. Det samme gjelder de på flyktningleirer rundt omkring. WHO sier det bor rundt 1,3 millioner mennesker på ulike leirer på Gazastripen. De er redd for at noen av dem skal bli syke og smitte andre.

– Gitt hvordan de lever og mangelen på helsehjelp, kan flere dø av sykdommer enn av bombene. Det sier Tedros Adhanom Ghebreyesus. Han er general-sekretær for WHO.

WHO sier at 111.000 mennesker har lungeinfeksjoner. Og at 75.000 har diaré, hvor halvparten av dem er barn under 5 år.

De siste dagene har det vært våpenhvile mellom Israel og Hamas. Ifølge kilder så ønsker Hamas å fortsette våpenhvilen. Om det skjer, vet vi ikke.

Hamas har også sluppet fri flere gisler den siste tiden. Det var en del av avtalen om våpenhvile. Israel på sin side har sluppet fri flere palestinske fanger fra fengsler.

Amnesty vil veldig gjerne at hvilen fortsetter.

– Det internasjonale samfunnet bør kreve en varig våpenhvile. Det sier John Peder Egenæs. Han jobber for Amnesty.

Han sier at om krigen starter igjen, vil flere sivile død.

Siste utgave

På forsiden nå