Verden

Fanger sier de har blitt mishandlet

Israel har fengslet mange palestinere. Flere av dem sier de har blitt mishandlet, mens de var fanget.

Krigen mellom Israel og bevegelsen Hamas fortsetter. Lørdag 7. oktober gikk Hamas til angrep på Israel. Rundt 1.200 israelere ble drept.

Israel svarte med å angripe Gaza, der Hamas styrer. Krigen er nå på dag nummer 60. Over 16.000 palestinere er blitt drept, ifølge avisa Al Jazeera. Av dem er over 6.600 barn.

Israel har hatt sterk kontroll over palestinerne. Både på Vestbredden, men også på Gaza. Det gjør at de har tatt flere palestinere til fanger, som følge av at de mener de har gjort noe galt.

Forrige uke var det våpenhvile mellom Hamas og Israel. Under hvilen ble over 200 av disse fangene sluppet fri, som en del av avtalen. Flesteparten av dem var kvinner og mindreårige.

Mange av dem som ble løslatt var også aktivister. De sier de ble utsatt for vold og mishandling bak murene. Fangenskapet skal ha blitt verre etter at Hamas angrep Israel, ifølge noen.

Fangene skal ha slitt med med både tilgang til mat, strøm, besøk og det å bevege seg fritt.

Flere organisasjoner sier at dette stemmer. Blant dem er Amnesty International og Palestinian Prisoners’ Club. De sier at en internasjonal Røde Kors-komité ikke fikk besøke fangene.

Noen rapporter sier også at enkelte fanger har dødd. Israel på sin side sier at det skyldtes helseproblemer. Og ikke forholdene.

Palestinian Prisoners’ Club tror at rundt 3.580 palestinere er blitt fengslet etter at krigen startet 7. oktober. Og rundt 7.800 palestinere sitter i israelske fengsler.

---

Hvor mange er blitt drept under krigen?

  • Over 16.000 palestinere er blitt drept, ifølge avisa Al Jazeera.
  • Av de 16.000 er det over 6.600 som er barn.
  • Rundt 1.200 israelere ble drept under angrepet til Hamas 7. oktober.

---Siste utgave

På forsiden nå