Verden

Hindrer skip som plukker opp folk i Middelhavet

Italias strenge regler påvirker organisasjoner som plukker opp folk i nød i Middelhavet.

Den norske skipet Ocean Viking ligger til havn. Vanligvis blir det brukt til å hjelpe folk i Middelhavet. SOS Méditerranée bruker skipet. Det er en hjelpe-organisasjon. De hjelper migranter og flyktninger i nød.

Italia har bestemt at det må ligge til havn.

Giorgia Meloni er statsminister i Italia. Regjeringen hennes kom med nye regler. De bestemmer hvordan skip som Ocean Viking kan drive. Dette er ett av flere tiltak. Målet er å begrense hvor mange mennesker som kommer over Middelhavet.

De som jobber på Ocean Viking, blir beskyldt fra å ha brutt reglene. De skal blant annet ha tatt en annen rute. Det var for å plukke opp mennesker i nød et annet sted.

– Vi blir beskyldt for ikke å følge ordrene fra den italienske kystvakten. Det eneste vi har gjort er å følge sjøens regler, sier Alessandro Porro.

Han leder SOS Méditerranées arbeid i Italia.

– Vi vet at dette er for å få oss til å slutte med det vi gjør, sier Mary Finn. Hun er en del av mannskapet på Ocean Viking.

Sara Kelany jobber med migrasjons-politikk i Melonis parti. Partiet heter Italias brødre. Slike skip i Middelhavet må begrenses, sier hun.

– Vi kan ikke tillate at private organisasjoner påvirker vår innvandrings-politikk, sier Kelany.

Mange som reiser over Middelhavet fra Nord-Afrika, går i land i Italia. Det gjelder over 60 prosent av de som kom i fjor. Det viser tall fra verdens-organisasjonen FN.

3.000 mennesker druknet i 2023. De forsøkte å nå Europa. 28.800 mennesker er døde eller savnet siden 2014.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå