Verden

Over 50 millioner barn på flukt i verden

Mange barn i verden er i svært utrygge situasjoner etter å ha flyktet fra hjemmene sine.

Mer enn 10 millioner barn måtte flykte fra hjemmene sine i fjor. Det viser tall fra organisasjonen Redd Barna. Rundt 50 millioner er nå på flukt i verden. Det er dobbelt så mange som i 2010. Tallet er høyere enn noensinne før.

Rundt 29.000 barn måtte flykte hver dag i fjor. Barna har flyktet til andre land eller innad i eget land. Flest barn er påvirket i Sudan og Somalia.

Dette gir store følger. Mange barn kan ikke gå på skole. De har for lite å spise. Å få helsehjelp er vanskelig. Barna er i større fare for vold og misbruk. De blir satt i situasjoner hvor de trenger penger. Følgene kan være farlige.

Barna kan havne inn i kriminalitet eller barnearbeid. Barna blir også mer utsatt for å bli utnyttet seksuelt.

– Noen barn blir dessverre tvunget til å forlate hjemmene sine. Det skjer igjen og igjen noen steder. Slik som i Gaza, Syria og Den demokratiske republikken Kongo. Det sier Gabriella Waaijman. Hun jobber i Redd Barna.

Hun sier at disse barna har sett ting de ikke burde. Statistikken er overveldende. Men et barn er ikke bare et tall, sier hun.

– Når barn mister hjemmene sine, mister de nesten alt.

Store kamper brøt ut i Sudan i april i fjor. Rundt 4,1 millioner barn måtte flykte fra hjemmene sine. Flesteparten av disse barna er fortsatt flyktninger i eget land. Andre har flyktet til land i nærheten.

1,6 millioner barn flyktet i Somalia i fjor. Årsakene var flod, tørke og konflikt. Til sammen er 2,4 millioner barn på flukt i landet.

Mange barn har også flyktet på Gazastripen. Etter at Hamas angrep Israel 7. oktober har situasjonen blitt verre. Israel har angrepet Gazastripen igjen og igjen. Halvparten av de som bor der er barn. Mange barn har dødd eller er skadd. Nesten alle er nå så traumatiserte at de trenger mental helsehjelp. Det skriver organisasjonen Unicef.


Siste utgave

På forsiden nå