Verden

I Russland er det Putin i alle kanaler

Putin lovet ytringsfrihet da han ble president. Det er nesten 25 år siden.

Vladimir Putin har hatt makta i Russland i nesten 25 år. Aleksej Navalnyj kritiserte Putin. Han er nå død. Nå har Kreml kontroll over alle russiske medier.

Mange russere møtte opp i begravelsen til Navalnyj. Men den ble ikke vist på TV, skriver nyhetsbyrået AP.

TV-kanalene viser negative ting om Vesten. Det samme gjør de om forsvars-alliansen Nato. Noen leser nyheter fra utlandet. Men de aller fleste ser på statlige nyheter.

– Propaganda er en form for medisin jeg ikke har noe imot å ta.

Det sier Victoria til AP. Hun er 50 år gammel. Victoria ønsker ikke å si etternavnet sitt.

Det er nødvendig for å holde humøret mitt oppe, sier hun.

– Hvordan vil jeg føle meg hvis jeg står opp om morgenen og får høre at det går dårlig i landet mitt? Hvordan vil millioner av mennesker føle seg?

Putin tok over som president på nyttårsaften 1999. Da kom han med løfter. Han lovet er lys framtid. Han lovet ytringsfrihet. Staten vil kjempe for frihet for mediene, sa han.

Et år senere ble NTV lagt ned. Det var en uavhengig TV-kanal. I årene etter ble journalister drept eller forfulgt. Pressefriheten ble mindre.

Russland invaderte Ukraina i 2022. Da ble Russland strengere. Russere skal ikke si noe negativt om militæret. Da risikerer de 15 år i fengsel. Folk får heller ikke spre falsk informasjon om krigen.

Én av fem russere visste ikke at Navalnyj var død. Det viste en menings-måling fra Levada.

Snart er det valg i Russland. Men det finnes ingen som kan utfordre Putin. Kandidater som er negative til krigen, får ikke stille til valg.


Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå