Verden

Verden feirer påske

Fjell, hytte og appelsin. Eller korsfestelse og selvpining. Slik feirer verden.

Kristendommen er den største religionen i verden. Rundt 2,3 milliarder mennesker er kristne. Høytiden påske er både eldst og viktigst, ifølge Den norske kirke. Den handler om Jesus og hans oppstandelse fra de døde.

Land i verden har ulike tradisjoner. Kirken i Norge feirer fra palmesøndag til og med andre påskedag. Mange nordmenn drar til fjells. De nyter noen fridager på hytta med brettspill og sjokolade. Det kan Den Norske Turistforening (DNT) bekrefte. Interessen for hyttene deres er stor, ifølge en pressemelding.

– Jeg anbefaler alle som ikke vet hva de skal gjøre i påsken, å reise til fjells! Det sier Dag Terje Klarp Solvang. Han er generalsekretær i DNT.

På Filippinene feirer noen på en litt mer smertefull måte. De lar seg korsfeste, slik som Jesus ble. De pisker seg selv til de blør.

Kristendommen har flere retninger. For katolske land som Spania er påsken svært betydningsfull. De kaller påskeuka for den hellige uke. Det kan også bety spanske folkefester. Folk bærer enorme trefigurer gjennom gatene, skriver SpaniaPosten. Noen sleper seg fram med store kors. Hensikten er å gjøre opp for syndene begått i fjor.

Bildet viser en feiring foran påsken i Hellas.

Også i Latin-Amerika er påsken spesielt viktig. De fleste som bor der, er katolikker. Også her har påskeuken navnet den hellige uke. Det er en god blanding av religiøse ritualer og folkefest.

I Guatemala er feiringen spesielt fargerik. Den har fått status som verdensarv, skrev kanalen NRK i 2022. Feiringen strekker seg over seks uker. Tepper av sagmugg og blomsterblad setter farge på festen. Påsken er en blanding av tradisjoner fra Maya-folket og katolisismen.

Er du en av dem som sender barna ut for å lete etter påskeegg? Den moderne påskeharen kommer fra Tyskland, kan Nettavisen fortelle. Flere steder var det en tradisjon at en hare gjemte egg. Barn skulle finne dem.

Bildet viser påskeharer i sjokolade.

I de ortodokse kirkene forbereder de påsken med faste. I hele 55 dager, ifølge Store norske leksikon. De troende skal egentlig kun spise vegetarisk mat. I selve påskeuken holdes det lange gudstjenester daglig.