Verden

Titusenvis av barn vokser opp i fangeleiren

Ali er 12 år gammel. Han har opplevd ting ingen barn skal måtte oppleve.

Ali har brukt halve livet i fangeleiren al-Hol. Leiren ligger nordøst i Syria. Ali drømmer ikke om frihet. Det er et begrep han ikke kjenner. I stedet drømmer han om en fotball.

– Kan du skaffe meg en, spør han.

Gruppa IS laget et kalifat i Syria og Irak. Kvinner og barn sitter fortsatt fanget. De er barn og koner av IS-krigere. IS ble nedkjempet i mars 2019. Da ble familiene deres fraktet i lastebiler til al-Hol-området. Fem år senere sitter de der fortsatt.

Kurdiske styrker kontrollerer området. De er støttet av USA.

Fangeleirene er farlige. Folk blir utsatt for vold og overgrep. 40.000 mennesker er fanger der. Halvparten av dem er barn. Ingen ser ut til å ha en plan for hva som skal skje med dem.

Noen av guttene blir fjernet med tvang fra mødrene sine. Det skjer når de fyller 11 år. Årsaken er at de ikke skal bli for ekstreme. Det sier kurdiske myndigheter. De ønsker å bli kvitt fangene. Men landene de egentlig kommer fra, vil ikke ta dem imot.

Norge har hentet hjem flere norske kvinner og barn. Men det finnes fortsatt norske statsborgere der.

– Mange land har ikke engang spurt etter sine statsborgere. Det sier Jihan Hanan, som er sjef i leiren.

Hjelpe-organisasjoner er bekymret for barna. I 2022 ble to jenter fra Egypt drept. De var 12 år og 15 år gamle. En syrisk jente ble skutt i ansiktet. Menn anklaget henne for å ha fått barn utenfor ekteskapet.

– De bortførte meg i 11 dager og slo meg med kjetting, sier hun.

Andre barn blir misbrukt seksuelt. Det forteller helsearbeidere i leiren. Mange av barna har sett ting de ikke bør se. De har sett drap, skyting og annen vold. Det skrev Redd Barna i en rapport i 2022. Mange sliter med traumer.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå