Verden

Vi kaster enorme mengder elektroniske produkter

Nordmenn bruker og kaster ting som brødristere og TV-skjermer.

Bruker du mye elektriske og elektroniske produkter? Det kalles EE-avfall. Vi satte ny rekord i å kaste EE-avfall i fjor. Det gjelder folk i hele verden.

Vi kastet til sammen 62 millioner tonn. Bare en fjerdedel ble resirkulert. Det sier verdens-organisasjonen FN. Nordmenn ligger helt i toppen for bruk og kast.

Det blir kalt en katastrofe for miljøet. Årsaken er at det havner overalt. EE-avfall kan lekke giftige kjemikalier og tungmetaller.

– Det er en katastrofe for miljøet og folks helse. Det sier Kees Balde til nyhetsbyrået AFP.

Han jobber i FN. Balde er ekspert på elektronisk avfall og gjenbruk. Det er også negativt for økonomien at så mye blir kastet.

Hva kaster vi mest av? E-sigaretter, elektriske tannbørster og brødristere. Nettbrett, TV-skjermer og elsykler havner også på avveie.

– Norge har det høyeste forbruket av elektriske artikler i verden. De aller fleste ser ut til å kjøpe nye produkter.

Det sa Tom Erik Julsrud i fjor. Han er forsker ved Cicero. Nordmenn kastet 154.000 tonn i 2022, sier Miljødirektoratet. Det blir 28 kilo per person. Tallene for 2023 er ikke klare ennå.

Vi ligger langt over gjennomsnittet i verden. Snittet er 7,8 kilo avfall i året, viser en rapport fra FN. Men det er store forskjeller i verden. Personer i Europa kaster sju ganger så mye som personer i Afrika.

Det er veldig enkelt å kjøpe elektronikk, sier Balde.

– Det er bare noen få klikk på nettet. Det er vanskeligere å kaste produktene.

Hva skjer når vi kaster elektronikk? Eller når vi bare lar det bli liggende? Da går viktige råvarer tapt. Slik som gull, kobber og jern.


Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå