Verden

Vi kaster enorme mengder elektroniske produkter

Nordmenn bruker og kaster ting som brødristere og TV-skjermer.

Bruker du mye elektriske og elektroniske produkter? Det kalles EE-avfall. Vi satte ny rekord i å kaste EE-avfall i fjor. Det gjelder folk i hele verden.

Vi kastet til sammen 62 millioner tonn. Bare en fjerdedel ble resirkulert. Det sier verdens-organisasjonen FN. Nordmenn ligger helt i toppen for bruk og kast.

Det blir kalt en katastrofe for miljøet. Årsaken er at det havner overalt. EE-avfall kan lekke giftige kjemikalier og tungmetaller.

– Det er en katastrofe for miljøet og folks helse. Det sier Kees Balde til nyhetsbyrået AFP.

Han jobber i FN. Balde er ekspert på elektronisk avfall og gjenbruk. Det er også negativt for økonomien at så mye blir kastet.

Hva kaster vi mest av? E-sigaretter, elektriske tannbørster og brødristere. Nettbrett, TV-skjermer og elsykler havner også på avveie.

– Norge har det høyeste forbruket av elektriske artikler i verden. De aller fleste ser ut til å kjøpe nye produkter.

Det sa Tom Erik Julsrud i fjor. Han er forsker ved Cicero. Nordmenn kastet 154.000 tonn i 2022, sier Miljødirektoratet. Det blir 28 kilo per person. Tallene for 2023 er ikke klare ennå.

Vi ligger langt over gjennomsnittet i verden. Snittet er 7,8 kilo avfall i året, viser en rapport fra FN. Men det er store forskjeller i verden. Personer i Europa kaster sju ganger så mye som personer i Afrika.

Det er veldig enkelt å kjøpe elektronikk, sier Balde.

– Det er bare noen få klikk på nettet. Det er vanskeligere å kaste produktene.

Hva skjer når vi kaster elektronikk? Eller når vi bare lar det bli liggende? Da går viktige råvarer tapt. Slik som gull, kobber og jern.