Verden

Ekstrem tørke truer millioner med sult

Det regner mindre enn vanlig sør i Afrika. Det fører til at millioner av mennesker kan sulte.

Zanyiwe Ncube bor i Mangwe-distriktet i Zimbabwe. Zimbabwe står midt i en alvorlig tørke. Ncube heller matolje i en plastflaske. Hun har reist for å få mathjelp. Hun er der sammen med sønnen sin. Han er sju måneder gammel.

– Jeg vil ikke miste en eneste dråpe, sier hun.

De er blant 2.000 mennesker som fikk matolje og annen hjelp. USA har betalt for mathjelpen. Men dette var siste utdeling. Hjelpen går via Verdens matvareprogram (WFP).

2,7 millioner mennesker sliter på landsbygda i Zimbabwe. De er truet av sult. Det samme gjelder i Zambia og Malawi. Alle de tre landene er i krise. Tørken har også nådd Botswana og Angola i vest. Tørken har truffet Mosambik og Madagaskar i øst.

Tørken har ødelagt avlingene til de som dyrker sin egen mat. For et år siden slet store deler av regionen med storm og flom. Slikt ekstremvær er ekstremt skadelig. Det skjer oftere nå, sier forskere.

Ncube ville vanligvis høstet avlingene sine nå. Det hadde vært mat til henne og familien. Men den tørre måneden har satt en stopper for det.

– Det er ingenting på åkrene, ikke et eneste korn. Alt har blitt ødelagt av tørken, sier Ncube.

Klimaendringer påvirker været. Men også værfenomenet El Niño. Det varmer opp deler av Stillehavet hvert andre til sjuende år. El Niño påvirker verdens vær. Sør i Afrika fører det til mindre regn og noen ganger tørke. Værfenomenet får skylda for situasjonen som er nå.

Følgene er mer alvorlig for folk i Mangwe. Der er det tørt hele tiden. Folk der dyrker durra og perlehirse. Det er avlinger som tåler tørke til vanlig. Men selv disse tåler ikke forholdene i år.

Fjorårets innhøsting var dårlig. Men i år er det enda verre, sier Francesca Erdelmann. Hun jobber for WFP.

– Dette er ikke normale omstendigheter, sier hun.

Folk krysser ulovlig inn i Botswana for å lete etter mat. Sult gjør at folk må bli kriminelle.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå