Verden

Feirer at homofile snart får gifte seg

Thailand har hatt pride i mange år. Årets feiring er ekstra spesiell.

Snart kan homofile gifte seg i Thailand. Nå mangler det bare at de kongelige godkjenner det. Thailand blir det første landet i Sørøst-Asia til å gjøre det lovlig.

Feiringen av årets pride startet med en parade. Paraden fylte gatene i Bangkok i flere timer. Ann «Waaddao» Chumaporn arrangerer Bangkok Pride. Det har hun gjort de siste tre årene.

Hun håper folk kan uttrykke hvem de er i paraden. Det sier hun til nyhetsbyrået AP. Det thailandske samfunnet har endret seg mye de siste ti årene, sier Chumaporn.

Feiring av pride har ikke alltid vært populært i Thailand. Den første markeringen var i 1999. Pakorn Pimton organiserte det. Det ble kalt for en homofil festival. Han sier det var vanskelig den gang.

– Alle sa til meg og kjæresten min at det ville være umulig, forteller han til AP.

Pimton fikk lov til å arrangere festivalen. Han prøvde å få tak i sponsorer. Men alle avviste ham.

– Den var ingen mobiltelefoner eller Facebook på den tiden. Alt jeg hadde var plakater som jeg hang opp på homobarer, sier han.

Men tusenvis av mennesker kom. Folk kom både fra Thailand og utlandet. Arrangementet fikk stor oppmerksomhet. Pimton fortsatte å arrangere feiringen i flere år. Men han måtte til slutt gi seg. Nå er feiringen mer politisk enn den var den gang.

– Det er en grunnleggende rettighet å velge hvem du skal elske.

Det skrev Srettha Thavisin på Twitter/X. Han er statsminister i Thailand.Siste utgave

På forsiden nå