Verden

Europa har fått det travelt med å bli sterkere

Slik skal EU beskytte seg mot mulige angrep.

Blir Nato snart historie? Kan Russland angripe andre land i Europa? Kommer USA til å bry seg? Usikkerheten er for tiden stor.

USAs president sier at han bare vil forsvare Nato-land som bruker nok penger på forsvar.

– Hvis de ikke betaler, kommer jeg ikke til å forsvare dem, sa Donald Trump til pressen torsdag.

Europa enige om en plan

Mange land i Europa er med i Nato, som er et samarbeid om forsvar. Landene har ikke tenkt å sitte stille og vente. Torsdag ble landene i EU enige om en plan. Den skal gjøre Europa sterkere militært.

Blant annet skal landene bruke mer penger på sine forsvar. Det dreier seg om flere tusen milliarder kroner ekstra i årene fremover. EU vil bruke penger annerledes. Nå kan penger gå til forsvar i stedet for andre formål.

Det skal også gå an å låne penger til å kjøpe militært utstyr i fellesskap.

Dette er bare noe av en lengre liste. Og landene i EU sier ja til alt.

Mediene kalte EU-møtet torsdag for et krigsråd. Det handlet både om å styrke Europa, men også om å styrke Ukraina.

Om Ukraina var det mer uenighet. Ungarn nekter å gi mer støtte til Ukraina. Statsminister Viktor Orban er en alliert av Russland. Orban mener at mer støtte er med på å gjøre at krigen mellom de to varer lenger.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson er ikke skuffet.

– Dette var det beste som gikk an å få til, sa han til pressen i Brussel i Belgia.

I stedet stilte 26 land seg bak støtte til Ukraina. Det er bedre med en kraftfull uttalelse, enn en svakere som alle kan si ja til. Det mener diplomater som NTB snakket med.

– Ungarn har vært konsekvente i lang tid. De står ikke ved Ukrainas side. De vil heller ikke at EU skal gjøre det. Men vi andre står på Volodymyr Zelenskyj og Ukraina sin side, sa Kristersson.

Russland lover svar

Omtrent samtidig skjedde det ting i Norge. Partiene på Stortinget ble enige om å gi mer penger til Ukraina. Støtten ble endret fra 35 milliarder til 85 milliarder kroner i år. Norge står utenfor EU, men samarbeider tett med Europa likevel.

– Det passer jo ekstremt bra inn i dette. Det er ikke bare EU-land som gjør ting, men også andre europeiske land, sier Kristersson.

Ukraina fikk ingen konkrete løfter etter møtet i EU torsdag. Men president Zelenskyj takket likevel EU.

– Vi er veldig takknemlige for at vi ikke er alene. Og dette er ikke bare ord, sier han.

Russland er lite glade for at EU skal styrke seg militært. De ser på EUs plan som en trussel mot dem. De kommer til å svare med egne tiltak.

Måten EU snakker på, er et hinder for fred i Ukraina. Det hevder Dmitrij Peskov, ifølge nyhetsbyrået Interfax. Peskov er talsperson for Russlands regjering.