Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Alle vil kjøpe Charlie Hebdo

Charlie Hebdo kom onsdag morgen med et nytt nummer. Det var det første nummeret etter terrorangrepet forrige uke. Flere kiosker ble raskt utsolgt.

Onsdag morgen kom humor-bladet Charlie Hebdo med et nytt nummer. Det var det første nummeret siden terrorangrepet forrige uke. Flere kiosker ble raskt utsolgt for bladet. Omtrent klokka ti var bladet utsolgt over hele Frankrike.

– Noen kjøper med seg fem til ti blader. Det sier en kioskmedarbeider til avisa Le Monde. Han jobber i Relay-kiosken på togstasjonen Gare de l'Est i Paris.

Kiosken fikk 125 blader før åpningstid. Kiosken åpnet klokka 6. Klokka 6.40 hadde de ikke flere blader igjen.

Fram til 19. januar kommer det daglig påfyll av blader.

Det trykkes vanligvis 60.000 blader. Det er allerede trykket tre millioner blader. Det kommer til å bli trykket fem millioner. Denne uka kommer bladet på seks språk. Den franske, italienske og tyrkiske utgaven kommer i papir. De engelske, spanske og arabiske utgavene kommer bare på internett.

Det er kun én tegning av profeten Muhammed i bladet. Det er på forsiden.

«Alt er tilgitt» er overskriften. Under er det en tegning av profeten Muhammed. På tegningen holder Muhammed en plakat med teksten «Je suis Charlie». Det betyr «Jeg er Charlie». Muhammed gråter på tegningen. Med det vender tegnerne profeten mot terroristene. De gjør profeten til en del av de millioner som gråter over drapene. Det mener Anders Giæver i avisa VG. Giæver har lest bladet. I resten av bladet tuller de med terroristene. De tuller også med politikere, prester, journalister, mullaer, homofile, heterofile, damer med burka og Jesus på korset.

På bladets siste side er det 13 tegninger. De fleste av tegningene tuller med de to islamistene som angrep Charlie Hebdo.

Tegneren Renald «Luz» Luzier har tegnet forsiden.

To franske muslimske organisasjoner har bedt folk om å ikke hisse seg opp over denne utgaven.

Hammad Hammami sier dette bladet ikke krenker profeten Muhammed. Hammami er leder for en stor moské i Øst-Paris. Dalil Boubakeur er leder ved den store moskeen i Paris. Boubakeur er enig med Hammami. Boubakeur ber muslimer respektere ytringsfriheten.

En av Tyrkias største aviser har trykket tegninger og deler av Charlie Hebdo. Avisa trykket ikke tegningen av profeten Muhammed. I avisen er det fire sider med innhold fra Charlie Hebdo oversatt til tyrkisk. Sjefredaktøren i Charlie Hebdo skriver at de ikke vil la seg knekke av terrorangrepet. Den artikkelen er oversatt til tyrkisk og trykket i avisa Cumhuriyet.

Forrige onsdag angrep Kouachi-brødrene lokalene til Charlie Hebdo. 12 personer ble drept.

Mange i Norge vil også kjøpe bladet. Narvesen-kiosker i Oslo sentrum har fått mange spørsmål om det. Det sies at 200 blader er på vei til Norge. Reitan Convenience kan ikke si om det stemmer. De driver Narvesen-kioskene.

LES OGSÅ: Trist avskjed med terrorofre

LES OGSÅ: 12 drept i skyting

LES OGSÅ: Gisselbrødrene er drept