Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Assange er pågrepet

Julian Assange er pågrepet i Storbritannia.

Den siste tiden har Assange vært etterlyst over hele verden. Det skjedde da svenske myndigheter utstedt en arrest-ordre mot Assange. Han er mistenkt for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige.

Assange sier at beskyldningene er usanne. Han mener at han noen vil ta ham på grunn av nettstedet WikiLeaks. Julian Assange startet nettstedet WikiLeaks i 2007. De har lagt ut hemmelige dokumenter på internett. Dokumentene var blant annet fra USA.
LES MER HER: Kan ha vært felle

Alle overgrepene skal ha skjedd mot to unge, svenske kvinner. Det var mens Assange var i Sverige i august 2010. Assange avviser anklagene. Han hevder at det var frivillig sex. Han har også tidligere sagt at han kan møte ved en svens ambassade. Der kunne han blitt avhørt gjennom video.

Assange håper venner av ham vil betale kausjon for å få ham løslatt. Kausjonen er trolig mellom 100.000 og 200.000 pund. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

WikiLeaks har fått mye oppmerksomhet. Spesielt på grunn av store lekkasjer av amerikanske dokumenter.

USA har ambassader over hele verden. De representerer USA i utlandet. De som jobber på ambassaden sender rapporter hjem til utenriks-tjenesten i USA. Blant annet skriver de om samtaler med politiske ledere og personer USA får informasjon fra. Det er også beskrivelser av personer og situasjoner fra diplomater. Rapportene skal ikke kunne leses av folk flest. Mye av det som er sagt, er flaut for USA.

Amerikanske myndigheter har reagert sterkt på lekkasjene. De mener at informasjonen kan skade land og folk. Særlig den siste uken har presset økt kraftig både mot Assange og WikiLeaks.