Verden

Blir hun årets vinner av fredsprisen?

Det er ikke lett å si hvem som vil vinne fredsprisen i år, sier en ekspert. Men han har noen tips om hvem som kan vinne.

Nobels fredspris blir delt ut neste uke. Det skjer fredag 9. oktober klokka 11.

Henrik Urdal er direktør ved Prio, De forsker på fred. Han mener det er et vanskelig å spå hvem som vinner i år.

– Dette er et år hvor vi ikke har så mange åpenbare kandidater. Det har vi hatt de siste årene. Det betyr at årets fredspris kan bli gitt for «lang og tro tjeneste», sier Urdal til nyhetsbyrået NTB.

Fristen for å foreslå mulige vinnere til årets pris var 31. januar. Medlemmene i nobel-komiteen kunne foreslå andre fram til de hadde sitte første møte. Det var i februar. Den fristen kan bety noe for det som kunne vært en favoritt til å vinne.

Urdal tror det er for tidlig til at Verdens helseorganisasjon (WHO) kan ha blitt foreslått. De er en av favorittene hos spill-selskapene. Mange tror de kan vinne for måten de har jobbet med korona. Urdal sier at det også er mye usikkerhet i måten WHO har løst oppgaven. Han tror derfor de må vente før de eventuelt får en pris for jobben de har gjort.

– Men jeg tror fort det bli aktuelt til neste år, sier han.

Urdal har sin egen favoritt. Det er en organisasjon for journalister. Den heter Committee to Protect Journalists (CPJ). Han mener det vil være et viktig signal til verden. Det vil minne flere om hvor viktig det er med journalistikk og frihet til å ytre seg.

– I krig og konflikt er det ofte vanskelig å få fram det som er virkeligheten. Du har parter som bruker propaganda aktivt. De har en interesse av å påvirke forståelsen av det som skjer. En årsak kan være at de ønsker å dekke over overgrep de har gjort, sier han.

En pris til journalister kan være viktig av andre årsaker også, sier Urdal:

– Det dreier seg om at samfunnene som vi lever kan være sårbare. Det er ikke bare i samfunn som har mye konflikter. Alle er sårbare for at personer med makt systematisk sprer falsk informasjon. Det er viktig å ha kilder til informasjon som folk kan tro på. Det gjelder også i land som ellers er svært demokratiske, sier han.

CPJ er også en av favorittene hos Norges Fredsråd. De har organisasjonen som sin nummer to på lista. Organisasjonen Reportere uten grenser er også inne på lista.

Fredsrådets har en mindre kjent person øverst på sin liste. Det er Fawzia Koofi. Hun er en afghansk politiker og aktivist for kvinners rettigheter. Hun har nå fått en viktig rolle i prosessen med å skape fred i Afghanistan, sier Oda Andersen Nyborg. Hun er daglig leder i fredsrådet.

– Hun møter motstand fra alle kanter. Hun blir motarbeidet både internt og eksternt. Derfor er det enda viktigere å vise at hun gjør en viktig jobb, sier Nyborg til NTB.

Nyborg sier også at det har vært flere forsøk på å drepe Koofi. Det siste forsøket på et attentat var i august. Hun har også vært kritisk til Taliban.  Det at noen foreslår Koofi til fredsprisen betyr ikke at de trenger å anerkjenne Talibans rolle i arbeidet med fred i Afghanistan, mener hun.

Spillselskapene har mer kjente favoritter til å vinne prisen. De har mest tro på WHO, Greta Thunberg og Jacinda Ardern. Hun er statsminister i New Zealand. Urdal tror det først og fremst handler om at selskapene vil tjene penger. Derfor trenger de at navnene er kjente nok til at folk vil inngå veddemål om hvem som vinner.

– Jeg tror ikke det er noe tegn på at de vet noe som vi andre ikke vet om, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå