Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Diskuterer krise rundt tidligere spion

En tidligere russisk spion ligger forgiftet på sykehus i Storbritannia. Krisegruppa til regjeringen diskuterer saken onsdag.

66 år gamle Sergej Skripal ligger kritisk syk i Storbritannia. Det gjør også hans 33 år gamle datter Julia. Russeren Skripal var tidligere spion for Storbritannia.

Far og datter ble funnet alvorlig syke søndag. De satt på en benk utenfor et kjøpesenter i byen Salisbury. Trolig er de blitt forgiftet. Det er fortsatt ukjent hvilket stoff som forgiftet dem. Også andre ble påvirket da de jobbet med saken, skriver BBC. To politifolk ble behandlet på sykehus for kløende øyne og tung pust. En tredje person fra nødetatene er fortsatt på sykehus.

Onsdag møtes krisegruppa til regjeringen. De skal diskutere hva som bør gjøres i saken. Den etterforskes av det nasjonale politiet Scotland Yard.

Politiet sier at «alle muligheter er åpne». Men britene husker tilbake til 2006. Da ble Aleksandr Litvinenko drept. Også han var tidligere spion. Han hadde drukket radioaktiv te på et hotell i London. En offentlig rapport ble laget ti år senere. Den sa at Russlands president Vladimir Putin trolig hadde godkjent drapet på forhånd.

Utenriksminister Boris Johnson advarte tirsdag. Han holdt tale i Parlamentet. Storbritannia vil svare kraftig hvis et annet land har forgiftet Skripal og datteren, sa Johnson.

Russerne har ingenting med saken å gjøre. Det sa den russiske ambassaden i London tirsdag. Det samme sier en talsmann for president Vladimir Putin. Russland vil samarbeide med britisk politi i saken, sier talsmannen.

– Det som skjedde med Skripal blir brukt i den antirussiske kampanjen i vestlige medier, sa Maria Zakharova onsdag. Hun er talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

Serjgej Skripal ble dømt i Russland i 2006. Han hadde gitt hemmelige opplysninger til etterretning i Storbritannia. I 2010 ble han løslatt i en byttehandel. Da flyttet han til Storbritannia. Sønnen Alexander Skripal døde i fjor. Familien mener han også døde på mistenkelig vis, ifølge BBC. Datteren Julia bodde fortsatt i Russland. Hun var på besøk hos faren.