Verden

Hva skjer med brexit nå?

Før nyttår skulle britene og EU bli enige om samarbeid. Nå er det brexit-kaos igjen.

Fram til i vinter hørte vi mye om brexit. Fra 31. januar var ikke Storbritannia lenger en del av Den europeiske union (EU). Så kom korona. Nyhetene ble fylt av viruset isteden.

Samtidig skulle britene og EU bli enige om hvordan de skal samarbeide framover. Det gjelder innen alt fra handel til grensekontroll, utveksling og helse. Ennå har de ikke klart å bli enige.

Nå har de bare tre måneder på seg. Ellers må britene klare seg helt uten en avtale fra nyttår. Et forslag til en ny lov gjør at det fort kan skje. Statsminister Boris Johnsons regjering ønsker å bryte deler av brexit-avtalen med EU. Tirsdag skal Parlamentet bestemme om loven blir vedtatt.

Johnsons regjering vil at EU skal bestemme mindre over britene enn det som står i avtalen. Det gjelder blant annet kontroll av grensa ved Nord-Irland. Det forklarer førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo. Han er ekspert på britisk politikk.

– Nord-Irland er en del av Storbritannia. Når britene går ut av EU, går EUs grense mellom Irland og Nord-Irland. Den grensa skulle være nesten helt åpen. Slik kunne de to landene samarbeide nært og tett, sier Bratberg til Klar Tale.

Samarbeidet mellom Irland og Nord-Irland er viktig for å hindre konflikt. Derfor vil EU at grensa der skal være mest mulig åpen. De vil at kontroll av varer og transport heller skal skje i Irskesjøen. I havet mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

– Det var dét de hadde blitt enige om. Nå har Boris Johnson og hans regjering sagt at de ikke synes det er en god løsning. De vil ikke at EU skal bestemme hvordan kontrollen skal skje i deres eget land, sier Bratberg.

Regjeringen vil heller ikke at EU skal bestemme over statsstøtte. De vil selv bestemme hvilke næringer og bedrifter staten kan støtte med penger.

– De har begynt å ombestemme seg om noen viktige områder i avtalen. Årsaken er at det ser veldig dårlig ut for å bli enige i forhandlingene innen nyttår. Da vil regjeringen gjøre som de vil, og se hvordan samarbeidet blir, forklarer Bratberg.

Dermed kan det bli vanskelig å få til en avtale om samarbeid innen fristen. Da blir regler for blant annet handel styrt av internasjonale avtaler isteden. Disse reglene gjør ting mer tungvint enn en avtale med EU kunne gjort. Det vil vanlige briter merke fra nyttår, ifølge Bratberg.

– Mat og andre varer vil bli dyrere. Det blir usikkert for dem som skal jobbe eller studere i land i EU. Og for briter som trenger helsehjelp i land i EU, sier han.

Men alt håp er ikke ute. Selv om Storbritannia og EU kanskje ikke blir enige før fristen.

– De vil jo trenge et samarbeid. Hvis ikke de får det til innen tidsfristen, blir de nødt til å få til senere likevel, sier Bratberg.

Siste utgave

På forsiden nå