Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ingen med flertall etter valget

Sosialistpartiet PSOE fikk flest stemmer i valget i Spania. Men de får ikke flertall i nasjonal-forsamlingen.

Partiet PSOE ser ut til å få rundt 28 prosent av stemmene i valget i Spania. Sosialistpartiet er statsminister Pedro Sánchez sitt parti. De ser ut til å få 120 plasser i nasjonal-forsamlingen. Det er etter at 99,9 prosent av stemmene er telt. PSOE er dermed klart størst etter valget søndag.

Partiet Vox er langt til høyre i politikken. De ser ut til å få 52 plasser i nasjonal-forsamlingen. Det er dobbelt så mange som før valget. Vox blir dermed Spanias tredje største parti. Det skjer bare seks måneder siden de kom inn i nasjonal-forsamlingen.

Også høyre-partiet Partido Popular gjør et godt valg. De ser ut til å få 20,8 prosent og 87 plasser i nasjonal-forsamlingen. Det er 21 flere plasser enn det de har i dag.

Selv om PSOE får flest plasser, er de langt fra å få flertall. Da ville de trengt 176 seter.

Dermed ser det ikke ut til at situasjonen i spansk politikk løser seg etter valget. Forrige valg var i slutten av april i år. Også da ble PSOE størst. Men hverken de eller andre klarte å bli enige om å samle et flertall til regjering.

Nå ber Sánchez alle partiene om å bidra til å finne en løsning på situasjonen. Men han sa at dette ikke gjelder partier som sprer hat. Da snakket han trolig om Vox.

– Jeg ber alle politiske partier om å handle sjenerøst og ansvarlig. Det er for å få løst situasjonen, sa Sánchez.

Valgets tapere ser til å være venstre-partiet Unidas Podemos og Ciudadanos. De er litt til høyre for sentrum. Unidas Podemos mister 16 plasser i nasjonal-forsamlingen. Ciudadanos ser ut til å miste hele 47 plasser.

Valget søndag var det fjerde på fire år. Også resten av valgene de siste årene har endt uten et tydelig flertall. Spanjolene har derfor endt opp med flere mindretalls-regjeringer.

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske uavhengighets-partier. Da er det i praksis umulig på danne regjering, sier Federico Santi. Han er analytiker i Eurasia Group. Selskapet driver blant annet med forskning på politikk.