Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Paven besøkte Auschwitz

Pave Frans besøkte konsentrasjonsleiren Auschwitz. Der møtte han polske jøder som hadde overlevd leiren.

Pave Frans er på besøk i Polen. Fredag var han i konsentrasjonsleiren Auschwitz og møtte jøder som har overlevd leiren. Leiren ble brukt av tyskerne under andre verdenskrig. Her ble jøder fra hele Europa samlet og drept. Rundt 1 million jøder og 100.000 andre mennesker ble drept i leiren under krigen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I leiren finnes det en kjent inngangsport. Over den står det «Arbeid Macht Frei» (arbeid gjør deg fri). Ordene handler om at fanger ble tvunget til å gjøre tunge arbeidsoppgaver på leiren. Men mange fikk ikke arbeide. De ble bare avlivet, skriver nettstedet Wikipedia.

Under besøket gikk paven gjennom porten alene. Paven kysset flere av de overlevende. Det skjedde foran en vegg der tusenvis av mennesker har blitt henrettet. Så tente han et lys og ba en stille bønn.

Til slutt besøkte han cellen til den polsk presten Maximilian Kolbe. Presten ble en helgen etter at han lot som han var en annen for å beskytte denne mannen. Presten ble dømt til døden for akkurat 75 år siden.