Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skylder på IS

Hele verden sørger med franskmennene etter angrepene fredag kveld. Hollande lover en nådeløs kamp mot terroristene.

Spiret på One World Trade Center i New York, lyser i fargene rødt, hvitt og blått. Fargene er de samme som i det franske flagget. USA er blant landene som sørger med Frankrike etter angrepene i Paris.

Guvernør Andrew Cuomo sier spiret ble tent fredag kveld. Det skal lyse de nærmeste dagene.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kaller angrepet for feigt og motbydelig. Han sier at det var rettet mot både «Frankrike, demokratiet og vår menneskelige verdighet».

– Vi må aldri la oss beseire, sier han til nyhetsbyrået TT.

Spanias utenriksminister Jose Manuel Garcia Margallo sier at angrepet viser at «vi står overfor en utfordring uten sidestykke. En enorm ondskapsfull utfordring».

USAs president Barack Obama sier de vil hjelpe Frankrike etter angrepene.

– Vi vil gjøre det som trengs for å jobbe sammen med det franske folk og med land rundt omkring i verden. For å stille disse terroristene til ansvar, sa Obama.

Angrepene tok livet av minst 128 mennesker.

Frankrikes president François Holande lover en nådeløs kamp mot terroristene. Han legger skylda på gruppa Den islamske staten (IS), melder kanalen TV 2.

IS tar selv på seg skylden i en video de har lagt på internett.

– Når terrorister er i stand til å gjøre slike grusomheter. Da bør de vite at de vil bli møtt med et Frankrike som er bestemt, et Frankrike som er samlet, et Frankrike som står sammen, et Frankrike som ikke lar seg skremme. Selv om vi i dag er uendelig beveget av denne tragedien, sa Hollande.

Tysklands statsminister Angela Merkel fordømmer også angrepene. Hun sier hun er dypt sjokkert. Storbritannias David Cameron sier at «vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe». Både Israel og Tyrkia varsler at landene vil gjøre det de kan for å bekjempe terror. Sammen med Frankrike.

Den norske statsministeren Erna Solberg holder en pressekonferanse senere lørdag. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre fordømmer terroren og volden i Paris.

– Vi er alle sterkt beveget av bildene og skildringene. Det er det mest omfattende angrepet på Paris siden andre verdenskrig, sa Støre til NTB søndag morgen.

LES MER HER: Blodbad i Paris

LES OGSÅ: – Minst 35 drept i flere angrep i Paris