Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varmeste tiår noensinne

Tiåret som snart er over, blir trolig det varmeste siden målingene startet.

Siden 1980 har hvert tiår vært varmere enn det forrige. Alt tyder på at dette også gjelder for årene fra 2010 til 2019.

Det skriver Verdens meteorologi-organisasjon (WMO) i en rapport. Den ble lagt fram tirsdag under FNs klimakonferanse i Madrid.

2019 blir trolig ett av de tre varmeste årene som noen gang er målt.

– Kloden er på vei mot en temperatur-økning på over 3 grader. Det vil skje mot slutten av århundret, hvis vi ikke gjør noe nå.

Det sier WMO-sjef Petteri Taalas.

I 2019 har klima-endringene blitt et viktig tema i vestlige land. Den svenske 16-åringen Greta Thunberg har mye av æren for det.

Unge over hele verden krever at noe må gjøres med den globale oppvarmingen. Tirsdag kom Greta Thunberg til Portugal i seilbåt. Hun reiser videre til klima-forhandlingene i Madrid.

Mange land er blitt rammet av ekstremt vær. Forskere mener dette skyldes endringer i klimaet.

– Hetebølger og flommer er blitt vanligere. Land fra Bahamas til Mosambik har hatt ødeleggende tropiske sykloner. Skogbranner har rast i Arktis og Australia, sier Petteri Taalas.

Europa hadde i sommer to ekstreme hetebølger. Det ble satt varmerekorder i Frankrike, Nederland, Belgia, Luxembourg, Tyskland og Storbritannia.

Samtidig fortsetter klima-utslippene i verden å stige. Politikerne er ikke enige om nye tiltak for å snu utviklingen.

Mengden klimagasser i atmosfæren er i år den høyeste som noen gang er registrert. I tillegg havner mye CO2 i havet. Dette har gjort vannet mye surere. Surere vann er farlig for mange arter som lever i havet, skriver WMO.