Slik ble USA mektigst i verden

De skryter og leker verdenspoliti. Vi har sterke meninger om amerikanerne, men elsker oppfinnelsene deres.

Se rundt deg. Hvor mange ting fra USA finner du? Det er trolig flere enn du aner. Telefonen din er kanskje fra Apple. Coca-Colaen din er en svært populær oppfinnelse. Over 2 milliarder mennesker bruker Facebook.

– Det føles av og til litt rart å være amerikaner. Det er mange som har en mening om deg og landet ditt, sier Jeffrey Lugowe til Klar Tale.

Lugowe er fra verdens mektigste land. Ingen land bruker like mye penger på militæret som USA. Det er også hjemmet til de rikeste rikingene i verden, ifølge magasinet Forbes. 

Selskaper som Google og filmselskapet Disney hører hjemme i USA. Du kan også takke landet for at du har PC.

– Størrelsen teller. Det bor over 320 millioner mennesker i USA, og folketallet har vokst veldig. Folk har flyttet fra hele verden til USA. Mange av dem har tatt med seg nye, smarte ideer, sier Lugowe.

Mange liker å sette merkelapper på amerikanerne. Folket er overfladiske fordi de spør hvordan du har det – uten å høre på svaret.

De liker å skryte av at de gjør det bra. De leker verdenspoliti og blander seg i andre lands saker. De vet lite om verden utenfor USA.

Lugowe kjenner disse merkelappene, men er ikke alltid like enig.

– Jeg har også hørt at folk kaller amerikanere dumme. Det stemmer ikke. Det har mange amerikanere vist gjennom oppfinnelsene sine, sier han.

La oss dra 500 år tilbake i tid. Christofer Columbus tar æren for å ha funnet Amerika. Columbus er trolig opprinnelig fra Italia. Europeerne begynner å ta bit etter bit av de nye områdene. Britene forsyner seg mest og lager egne kolonier.

Koloniene river seg løs etter blodige kriger mot britene. I 1776 blir USA skapt. Den nye nasjonen fortsetter å vokse. Men det gjør også Europa. Stadig flere mennesker skal dele på den samme maten. Mange har ingen jobb.

Dette var årsaken til at over 50 millioner europeere satte seg i båtene. De visste at det fantes håp i USA. De fleste var briter, irer og italienere. Men folk dro også fra Tyskland, Spania og Østerrike-Ungarn.

I dag har USA 50 delstater. Landet styrer i tillegg flere områder og øyer. Det bor folk fra alle verdensdeler der. Åtte av ti amerikanere er kristne. Det finnes også mange jøder og muslimer i landet.

– Hva er en typisk amerikaner? Da kan du like godt spørre hva som er en typisk europeer, sier Hallvard Notaker til Klar Tale. Han har forsket på USA.

De siste 100 årene har USA tatt ledelsen i verden. Det handler mye om økonomi og militæret, ifølge USA-eksperten.

USA vokste på en tid der Europa var slitne etter første verdenskrig. USA hadde blitt gode på forsvar, teknologi, idrett og fly. Amerikanerne bygget veier og jernbane. De hentet billig arbeidskraft fra Europa. Folk svingte seg til jazzmusikk og så film.

USAs påvirkning i verden er veldig synlig, sier Notaker. Både film, teknologi og musikk er noe vi bruker mye i hverdagen.

USA er elsket og mislikt, ifølge amerikanske Lugowe. Landet har også store utfordringer.

– Det er store forskjeller mellom folk i USA. Noen er rike, andre er fattige. Fattigdom skaper blant annet kriminalitet, sier Lugowe. Han bor i Norge.

Lugowe er glad i hjemlandet, selv om han ønsker seg en annen president enn Donald Trump.

Her kan du lese historien om Donald Trump!

– Det fine med USA? Det er lett å kalle seg selv en amerikaner, selv om du bare har bodd der en liten stund, sier han.

Andre kilder: Store Norske Leksikon, FN.no, Historisk Institutt ved UiB, Forskning.no

Få Verdens land på e-post: