Norge

Nå kan vi alle få bedre råd

– Et dyrt og vanskelig oppgjør, sier Norsk Industri.

Partene ble enige til slutt. Etter å ha vært i mekling hele helga. Folk vil kunne merke årets lønnsoppgjør på lommeboka, mener de.

Fellesforbundet kjemper arbeideres sak. De mener oppgjøret er «en stor seier». Deres motpart var Norsk Industri, som taler bedrifters sak.

– Dette er også et rettferdig oppgjør, sier Jørn Eggum. Han leder Fellesforbundet. De med lavest lønn, skal få ekstra mye. Forskjellene skal bli mindre.

Dette oppgjøret er viktig for alle som jobber i Norge. Ikke bare dem Fellesforbundet kjemper for. Oppgjøret setter en slags ramme for hva resten av oss kan regne med å få.

I år handler det både om lønn og goder. Lønnene kan vokse med inntil 5,2 prosent i snitt. Det ble bestemt i oppgjøret mellom de nevnte partene.

Varer og tjenester blir dyrere hvert år. Men likevel skal en slik vekst i lønnene sikre oss bedre råd. Hvis alt går som forventet.

Etter oppgjøret får alle 7 kroner mer i timen. De med lavest lønn får 3,5 kroner oppå dette. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I år var ekstra utdanning for arbeidere viktig. Også dette kommer på plass. Et nytt fond skal betale for det.

– Jeg vil takke statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen for deres bidrag, sa riksmekleren søndag. Regjeringen skal hjelpe til med penger til fondet.

For Støre er også interessert i at folk får mer utdanning. Det er bra for alle parter. Også norsk økonomi.

Norsk Industri ville unngå en stor streik. Om de ikke ble enige, ville tusenvis ha lagt ned arbeidet.

– Dette har vært et dyrt og vanskelig oppgjør, sier Knut E. Sunde. Han er fungerende direktør. De brukte lang tid på å bli enige. Så la mekleren fram en skisse. Og den kunne Norsk Industri leve med.

Mange lurer på hva som skjer med renta. Et oppgjør som gir folk mye ekstra lønn, kan påvirke den. Det kan skje at Norges Bank holder den høy lenger. Og da vil folk måtte betale mer for lånene sine i lengre tid.

Sunde tror ikke det skjer.

– Norges Bank kan bare ta det helt med ro, mener han.

LO er en stor organisasjon for folk som jobber.

– Oppgjøret i industrien er et godt oppgjør, sier Peggy Hessen Følsvik. Hun leder LO.

5,2 prosent betyr rundt 30.000 kroner ekstra. Det er for en person med en gjennomsnittlig lønn i industrien.

Arbeidere forhandler også lokalt i egen bedrift om lønn.

Norsk Industri har også forhandlet med organisasjonen Parat. Partene var i mekling i helga. De ble enige sent søndag kveld. Der ble rammen 5,2 prosent mer i lønn. Parats medlemmer får også 7 kroner ekstra i timen. De med lavest lønn får ekstra.

I tiden framover er det andres tur til å forhandle. Både i stat og kommuner. Også handelen skal starte sine forhandlinger.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå