Gunnar Haslund var glad i tegning, maling og metal-musikk. Nå er 36-åringen fra Horten både tatovør og kitsch-maler. 24. november kommer boka hans «Tatoveringer, malerier og tegninger». Det er den aller første boka om tatoveringer i Norge.
– Jeg har tatovert i 15 år. Jeg er interessert i musikk, og de fleste musikerne hadde tatoverte armer. Det ble jeg fascinert av. Samtidig var jeg glad i å tegne. Jeg begynte å tegne motiv for tatoveringer, og tenkte at jeg også kunne klare å tatovere selv, sier Haslund til Klar Tale.
Venner og familie var forsøks-personer da Haslund kom med nål og blekk. Det var på 1990-tallet.
– Den måten å starte karrieren på, var ikke så veldig lur. Det kan jeg si nå. Det er en del folk fra den tiden som går rundt med noen dårlige tatoveringer jeg har laget. Men jeg har utviklet meg mye på 15 år, sier han. Haslund driver nå eget tatoverings-studio i Horten.
Hans spesialitet er japanske tatoveringer hentet fra bilder som er skåret ut i tre.
– Gamle japanske tresnitt har inspirert tatovører i flere hundre år. Jeg holder på med en europeisk variant av de japanske tresnittene og tatoveringene, forklarer Haslund. Han blander inn mer natur i tatoveringene.
Å tatovere var ikke nok for Haslund. Han drømte om å lære maling av en av de beste malerne, Odd Nerdrum. Som voksen fikk han det endelig til. Nå har han malt sammen med og lært av Nerdrum i fem år. Dermed er både Haslunds malerier og hans tatoveringer preget av stilen «kitsch».
– Vi kaller oss kitsch-malere. Det var etter at Odd Nerdrum kom med uttrykket om arbeidet sitt i 1998. «Kitsch» er et alternativ til kunst. For å lage et godt verk, må man skildre følelser og stemninger som er tidløse. En historie skal fram på lerret og vare. Da må håndverket være godt, forklarer han.
Kitsch-malere bruker figurative teknikker, og maler mange detaljer i motivet sitt. Bildene minner om et foto, men er så mye mer.
I Haslunds bok er det kitsch både i tatoveringene og i bilder og tegninger han viser fram.
– Du kan kalle meg et kistch-menneske. Både malerier og tatoveringer handler om godt håndverk, og trenger kitsch-kvaliteter, sier han.
Boka lanseres i Horten og kommer ut på Haslunds eget forlag.
Kunst på huden
Hva har japanske tatoveringer, tegning og kitsch-maling til felles? Svaret får du i Gunnar Haslund nye bok.