Den nye TV-serien «Vikings» er laget for den amerikanske TV-kanalen History Channel. Men mye av musikken i serien er norsk. Produsent Michael Hirst ble nemlig ivrig da han hørte musikken til det norske metal-bandet Wardruna. Han bestemte seg for å bruke seks av låtene deres i serien.
Einar Selvik i Wardruna prøvde selv å kontakte Hirst da han hørte om «Vikings». Men han fikk ikke svar.
– Så endte det opp med at filmfolkene tok kontakt med oss. Jeg synes det var dumt at «Vikings» ikke ble filmet i Norge, men det er bra at det både er med norsk musikk og norske skuespillere, sier Selvik til nyhetsbyrået NTB. Han kaller seg også «Kvitrafn».
LES MER HER: Spiller viking i amerikansk serie
Selvik er veldig opptatt av tiden da vikingene levde. Snart gir bandet ut sitt andre album. Albumet «Runaljod Yggdrasil» tolker runerekken futhark. Runer er tegn som ble brukt til å skrive med til vi fikk det latinske alfabetet. Futhark er den første rekken med runer. Selvik sier at det er runene som lager musikken.
– Runene er komponisten, jeg er instrumentet som tolker hva runene sier. Det er litt uvanlig, sier han.
«Vikings» er en av seriene History Channel har satset mest på i 2013. De skal ha brukt rundt 260 millioner kroner på den, skriver avisa Aftenposten. Skuespilleren Gabriel Byrne spiller en mektig vikinghøvding. Han vil helst fortsette å legge ut på tokt mot øst slik de vanligvis gjør. Derfor stritter han imot bonden og krigeren
Ragnar, som drømmer om å reise mot vest for å lete. Australske Travis Flimmer spiller Ragnar.
Serien har fått gode kritikker, men ikke alle er like imponerte. Ellen Marie Næss er arkeolog og jobber på Kulturhistorisk museum, Vikingskipshuset. Hun har sett den første episoden av «Vikings». Næss forteller kanalen NRK at det var mye rart i episoden, selv om hun synes at den var spennende.
Vikingene i serien har fillete klær. I virkeligheten likte de å pynte seg, sier hun. Næss synes også det er rart at Hirst blander inn ting fra middelalderen. Det er jo rundt 500 år mellom middelalderen og vikingtiden, sier hun.
LES MER HER: Mysterier under jorda
«Vikings» handler om 800-tallet i Skandinavia. Det var ikke én person med mye makt som styrte i Skandinavia. I stedet var det mange konger som slåss mot hverandre, sier Næss. Dersom en konge ga en gave til en annen, måtte den som fikk gaven gi noe tilbake.
– Man gir en gave og forventer å få noe tilbake. Høvdingen, eller skurken i serien, oppfører seg litt som en gudfar eller mafiaboss. Han tror han kan få ting uten å gjøre noe tilbake. Det synes jeg er rart, sier Næss.
Hun synes folk burde dra til Vikingskipshuset i Oslo.
– Alle burde ta en tur til oss og se på de ekte sakene, så kan de kose seg med fortelling og drama etterpå. Men tro ikke at det du ser er ekte, sier hun til NRK.
«Vikings» hadde premiere i USA sist helg. I Norden vises den mandager på HBO.