MITT SOMMER-ORD:

Synes lyden av humle er hyggelig

Unni Irmelin Kvam jobber i Vigelandmuseet i Oslo. Hun er glad i ordet «humle» på sommeren.

– Hva er ditt favoritt-ord om sommeren?
– «Humle».

– Hvorfor liker du dette ordet så godt?
– Det er et koselig insekt som bidrar til pollinering. Det skaper hyggelig sommerlyd. Humle er også en nyttig plante som brukes som krydder i øl.

– Hvilket ord liker du ikke?
– Noen ganger får jeg inntrykk av at enkelte ord brukes nærmest for å heve seg over andre. Og for å gjøre språket eller temaet vanskeligere enn det egentlig er. «Diskurs» mener jeg er et slikt ord. (Ordet betyr samtale eller drøftelse).

– Hva er et typisk kunst-ord?
– Ordet «refleksjon» ser jeg kan gå igjen hos oss som kommuniserer om kunst. Men så har vi jo også eksempler på at kunstnere har skapt egne språk, lyder og ord.

– Hvilket ord bruker du ofte?
– «Smak». Jeg bruker det ofte som en oppfordring. Det er fordi jeg er opptatt av smak og smaking. Som utdannet øl-sommelier ser jeg at mange rynker på nesen. Det er når de ikke kjenner igjen smaker. Som regel liker vi ikke ting før vi har smakt flere ganger. Når hjernen venner seg til smakene og lagrer informasjonen om denne smaken, kan vi utvide smaks-forrådet. Vi fortjener å utvide egen smak gjennom livet. Det gjelder ikke bare mat og drikke, men også nye opplevelser innen kunst. Å oppsøke kunst vi ikke trodde vi likte, er ganske sikkert bra for oss.

– Hvilket ord beskriver deg best?
– «Begeistret». Jeg kan lett bli glad og begeistret over helt enkle ting i livet, for eksempel kaffe hver morgen. Jeg tror også på begeistring som verktøy i arbeid som kommunikator. Det henger sammen med at jeg kanskje er litt nerd. Jeg blir mer begeistret til mer jeg vet om saker og ting.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå