MITT ORD:

Dette ordet kan han ikke fordra

Knut Gørvell er 62 år gammel og sjef for Krimfestivalen. Han forteller deg hva som er et typisk krim-ord. Og hvilket ord han ikke kan fordra.

Krimfestivalen fyller ti år i år. Den starter 18. mars og varer til 20. mars. Knut Gørvell fra forlaget Cappelen Damm er festivalsjef.

– Hva er ditt favoritt-ord?

– «Ekstase».

– Hvorfor liker du dette ordet så godt?

– Jeg er svært glad i å være heftig og begeistret. Både privat og i jobb-sammenheng. Dessverre er både jeg og verden altfor ofte grå og kjedelig. Så jeg har et mål om å oppnå ekstase, og syns ordet kler tilstanden usedvanlig godt.

– Hvilket ord liker du ikke?

– «Smitte-avstand». Dette er et av de ny-ordene som jeg virkelig ikke kan fordra. Mest fordi innholdet i det representerer jo det verste med vår korona-tilværelse. Men også fordi det er to negative ord som sammen altså blir enda verre.

– Hva er et typisk krim-ord?

– «Krimkonge» eller «krimdronning». Det er nesten bare i krim-litteraturen at man bruker slike rojale begreper om forfattere. Mange syns at begrepet er forslitt. Men det forteller jo om en posisjon. De fleste forstår svært godt hva man legger i det hvis jeg sier at Gunnar Staalesen er en krimkonge. Eller at Karin Fossum er en krimdronning.

– Hvilket ord bruker du ofte?

– «Strålende». Jeg lever jo for å spre litteratur mest mulig, og jeg elsker begeistring. Dessverre har jeg en tendens til å ty til de samme ordene for å beskrive hvor fin en bok er.

– Hvilket ord beskriver deg best?

– «Engasjert». Det kan jo være forskjell på hvordan jeg ser det og andre ser meg. Men jeg håper at jeg oppleves som engasjert, og altså heftig og begeistret.