MITT ORD:

Dette ordet kan han ikke fordra

Knut Gørvell er 62 år gammel og sjef for Krimfestivalen. Han forteller deg hva som er et typisk krim-ord. Og hvilket ord han ikke kan fordra.

Krimfestivalen fyller ti år i år. Den starter 18. mars og varer til 20. mars. Knut Gørvell fra forlaget Cappelen Damm er festivalsjef.

– Hva er ditt favoritt-ord?

– «Ekstase».

– Hvorfor liker du dette ordet så godt?

– Jeg er svært glad i å være heftig og begeistret. Både privat og i jobb-sammenheng. Dessverre er både jeg og verden altfor ofte grå og kjedelig. Så jeg har et mål om å oppnå ekstase, og syns ordet kler tilstanden usedvanlig godt.

– Hvilket ord liker du ikke?

– «Smitte-avstand». Dette er et av de ny-ordene som jeg virkelig ikke kan fordra. Mest fordi innholdet i det representerer jo det verste med vår korona-tilværelse. Men også fordi det er to negative ord som sammen altså blir enda verre.

– Hva er et typisk krim-ord?

– «Krimkonge» eller «krimdronning». Det er nesten bare i krim-litteraturen at man bruker slike rojale begreper om forfattere. Mange syns at begrepet er forslitt. Men det forteller jo om en posisjon. De fleste forstår svært godt hva man legger i det hvis jeg sier at Gunnar Staalesen er en krimkonge. Eller at Karin Fossum er en krimdronning.

– Hvilket ord bruker du ofte?

– «Strålende». Jeg lever jo for å spre litteratur mest mulig, og jeg elsker begeistring. Dessverre har jeg en tendens til å ty til de samme ordene for å beskrive hvor fin en bok er.

– Hvilket ord beskriver deg best?

– «Engasjert». Det kan jo være forskjell på hvordan jeg ser det og andre ser meg. Men jeg håper at jeg oppleves som engasjert, og altså heftig og begeistret.

Siste utgave

På forsiden nå