MITT ORD: 

Hektet på middelalderen

TV-serien «Game of Thrones» fyller ti år. Bente Olderkjær Friestad er kanskje en større fan enn folk flest?

Bente Olderkjær Friestad er 54 år gammel. Hun er glad i TV-serien «Game of Thrones». Nå er det ti år siden serien gjorde oss hektet på middelalder, drager og maktkamp.

– «Game of Thrones» var noe jeg overhodet ikke var interessert i å se. Jeg kunne ikke tenke meg noe kjedeligere enn middelalderen. Så feil kan man ta ... Derfor begynte jeg dessverre ikke å se serien før rett etter 7. sesong. Men siden har jeg sett den, kan du si, daglig, sier hun til Klar Tale.

– Hva er ditt favorittord?

– Nå er det nok «middelalderen». (Redaksjonen: En periode i Europa fra rundt år 500 til år 1500).

– Hvorfor liker du dette ordet så godt?

– På grunn av alt vi har mistet – en tid med klare regler og systemer i stedet for nye trender hvert år. Og ikke minst på grunn av de fantastiske middelalder-slottene. Jeg kan ikke få nok av dem. Men selvfølgelig mest av alt på grunn av «Game of Thrones» og den utrolig spennende historien.

– Hvilket ord liker du ikke?

– «Mote»! Jeg hater at alle skal herme etter hverandre. Enten det dreier seg om klær, hår, innredning eller blomster inne og ute.

– Hva er et typisk Game of Thrones-ord?

– Velge ett ord? Å nei, det er jo umulig! Men må jeg, så må jeg ...

– «Oath» («ed»), kanskje? Veldig mye dreier seg om det. Eder som avlegges. Eder man ikke har noen mulighet til å holde. Eder man hetses for å ha brutt. Og eder man gjør absolutt alt for å holde. For flere preger en ed hele livet deres.

– Hvilket ord bruker du ofte?

– «Tyskland». Fordi jeg daglig klager over at jeg ikke har fått reist til et eneste slott der. Jeg forteller stadig om neste Tysklands-tur til alle som vil, eller ikke vil, høre.

– Hvilket ord beskriver deg best?

– Ingen tvil der: «Sta»! Hvorfor? Vel, også det har nok sammenheng med at jeg ikke liker moter og trender. Jeg tviholder på retten til å tenke selv – og er dermed sørgelig sjelden enig med flertallet om noe. Slitsomt, men det er ikke i min natur å gi etter når jeg først har gjort meg opp en mening.

Siste utgave

På forsiden nå