Kultur

Klarer du gjette når disse to levde?

I 1628 sank et skip i Stockholm. Nå har forskere funnet ut hvordan folk så ut.

For flere hundre år siden sank et skip. Ulykken med Vasaskipet skjedde i Stockholm i Sverige.

Men hvordan så folk ut på tidlig 1600-tall? Forskerne har jobbet hardt – og funnet det ut. Nye DNA-analyser av skjeletter har hjulpet dem.

En mann ble kalt «G». Det viser seg nå å være en kvinne.

– «G» hadde mest trolig lyst hår, blå øyne og en lys hudtone. Det sier Marie Allen i en pressemelding. Hun jobber ved Uppsala universitet. Hun og Dr. Kimberly Andreaggi fra USA har jobbet sammen.

De kan til og med finne ut om en person hadde våt eller tørr voks i øret. Eller om personen likte koriander. Kanskje var han eller hun allergisk mot laktose.

Oscar Nilsson er arkeolog. Han jobber også med skulpturer. Han har skapt personene på nytt. Forskerne kaller nå «G» for Gjertrud.

I framtiden kan de si mer. Det var flere folk om bord i Vasaskipet.

– Det er bra at jeg nå vet at «G» er en kvinne. Og hva fargen på hår og øyner var. Nå føles det som jeg har kommet mye nærmere henne, sier han. Men han sier at resultatet er hans egen tolkning.

– Ikke minst da hatten hennes kom på, sier Oscar Nilsson.

– Jeg ble veldig rørt over å se henne i hatten. Det var som å stå foran henne 10. august 1628. Hun har kledd seg opp for denne reisen, sier Nilsson.

Skipet kantret og sank denne dagen. Det var skipet sin første tur. I 1961 hentet de skipet opp. Det ble først funnet i 1956.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå